Loslopende honden in weilanden vormen een risico voor onze boeren

De gemeente heeft een mooie landschappelijke omgeving. Veel mensen gaan hier graag wandelen. Buiten de bebouwde kom hoeft u uw hond niet aangelijnd te hebben. Vaak rennen honden bossen en weilanden in. Hondenbezitters en hun honden genieten van deze momenten, maar vaak realiseert men zich niet dat honden ziekten kunnen overbrengen. De hond is dan zelf niet ziek, maar kan wel een virus overbrengen, denk daarbij bijvoorbeeld aan de veeziekte Neospora.

Neospora is een parasiet die bij koeien de belangrijkste oorzaak is van abortus en daarnaast afname van de melkgift veroorzaakt. Een rund dat eenmaal is besmet met Neospora kan niet worden genezen en moet doorgaans uiteindelijk voortijdig worden geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Honden worden een bron van besmetting als zij iets opeten van koeien die besmet zijn met neospora. De ontlasting van honden kan dus met Neospora zijn besmet en is daarmee een risico voor de koeien. Boeren vragen daarom aan de hondenbezitters hun hond aan te lijnen als zij in het landelijk gebied wandelen, en de hond in geen geval (los of aangelijnd) in een weiland uit te laten.

Wat is neospora?

Neospora is een parasiet die bij koeien de belangrijkste oorzaak is van abortus en daarnaast afname van de melkgift veroorzaakt. Een rund dat eenmaal is besmet met Neospora kan niet worden genezen en moet doorgaans uiteindelijk voortijdig worden geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Omdat behandeling van met Neospora besmette koeien niet mogelijk is, is preventie de enige mogelijkheid om Neospora terug te dringen.

Wat kunt u als hondenbezitter doen om deze ellende bij boeren te voorkomen?

Honden worden een bron van besmetting als zij iets opeten van koeien die besmet zijn met neospora. De ontlasting van honden kan dus met Neospora zijn besmet en is daarmee een risico voor de koeien. Boeren vragen daarom aan de hondenbezitters hun hond aan te lijnen als zij in het landelijk gebied wandelen en de hond in geen geval (los of aangelijnd) in een weiland uit te laten. Ook niet in weilanden waar geen koeien lopen, want ook gemaaid en ingekuild gras kan een besmettingsbron zijn. Als een hond daar toch per ongeluk ontlasting heeft gedeponeerd, wordt de hondenbezitter vriendelijk maar dringend verzocht dit zelf op te ruimen.

Om de boeren deze ziekte te besparen, willen wij alle hondenbezitters verzoeken hun dieren niet door weilanden te laten lopen.

Meer informatie

Iedereen die meer informatie rondom besmettingsgevaar van Neospora zoekt, verwijzen wij naar de website van De Gezondheidsdienst voor Dieren http://www.gddeventer.com. Als u bij de zoekfunctie “Neospora” intypt, krijgt u een opsomming van artikelen die over dit onderwerp gaan.

Deel dit
Mail
Bellen