Wethouder Cor van den Berg met de buurtbus naar de marktkooplieden in Olst

Op vrijdag 31 mei bezocht wethouder Cor van den Berg de weekmarkt in het centrum van Olst. Hij maakte hierbij gebruik van de nieuwe buurtbusroute tussen Wijhe, Raalte, Broekland en Olst. De routes van de buurtbus zijn zo gepland dat deze een goede aansluiting op elkaar hebben en reizigers gemakkelijk tussen Wijhe, Raalte, Broekland en Olst kunnen reizen. Kijk voor routes en tijden van de buurtbus op www.buurtbuswijheraalte.nl. Maar niet voor niets bezocht wethouder Cor van den Berg de weekmarkt. Hij heeft het voorstel om de markt te verzelfstandigen toegelicht.

Verzelfstandiging markt per 1 juli 2013

Florerende toekomstgerichte markten waarbij de klant centraal staat! Dat is wat de marktondernemers en de gemeente willen bereiken met het verzelfstandigen van de weekmarkten in Olst en Wijhe. Tot nog toe worden de markten door de gemeente georganiseerd en uitgevoerd. Nadat er sprake was van het kostendekkend maken van de marktgelden, namen de ondernemers het initiatief om deze taak van de gemeente over te nemen. “Wij kunnen het zelf ook wel regelen en vast goedkoper dan de gemeente”, was de gedachte. Ze staken de koppen bij elkaar en hebben met hulp van de gemeente een businessplan gemaakt voor bedrijfsmatig georganiseerde markten. Burgemeester en wethouders zijn enthousiast en koersen op verzelfstandiging per 1 juli aanstaande.

Minder regels meer ruimte voor ondernemerschap

Uitgangspunt van de voorgenomen verzelfstandiging is minder regels en meer ruimte voor  ondernemerschap. De gemeente erkent dat een private partij met kennis van de branche wellicht beter in staat is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en om efficiënter en slagvaardiger op nieuwe trends in te spelen. B&W stellen daarom de raad voor om de Marktverordening en de hierop gebaseerde standplaatsvergunningen af te schaffen. In plaats daarvan sluit de gemeente een overeenkomst met de Stichting Markt van Morgen over het gebruik van het marktterrein tijdens marktdagen. Hierin worden alleen  afspraken vastgelegd die te maken hebben met de veiligheid en de openbare orde. De stichting voert vervolgens de markten uit overeenkomstig het door henzelf opgestelde businessplan en sluit hiervoor overeenkomsten met individuele marktkooplieden. De stichting bepaalt zelf hoe zij vorm en inhoud geeft aan de markt. De gemeente heeft geen bemoeienis meer met de samenstelling van de markt, de branchering, het uiterlijk van de kramen noch met de hoogte van het marktgeld.

Opiniërend in de raadsvergadering

Op de raadsvergadering van 10 juni spreekt de gemeenteraad zich opiniërend uit over het voorstel om de markten te verzelfstandigen. Wie gebruik wil maken van het spreekrecht, dient dit uiterlijk op 10 juni voor 12.00 uur kenbaar te maken bij de raadsgriffier, telefoonnummer 14 0570.

Op de foto

Op de foto drie actieve ondernemers op de markt in Olst: van links naar rechts: Wim Kwakkel, Driek ter Beek en Anton in ’t Veldt. Wim Kwakkel, ondernemer op de markt in Olst: “De relatie met de gemeente is altijd goed geweest en is dat nog steeds. We zijn best tevreden over hoe het tot nu toe altijd is geregeld. Maar het financiële plaatje maakt het noodzakelijk om het met elkaar zelf te gaan doen. De saamhorigheid onder de ondernemers op de markt in Olst is altijd sterk geweest. Van daaruit lukt het om dit op te pakken en uit te voeren. We denken dat we minimaal de huidige kwaliteit kunnen vasthouden tegen lagere kosten.” Wethouder Cor van den Berg:“De marktondernemers zijn in deze tijd van bezuinigen een voorbeeld van hoe mensen zelf zaken kunnen en willen oppakken en taken van de gemeente overnemen. Complimenten hiervoor!”

 

Deel dit
Mail
Bellen