Kinderen St. Jozefschool leren veilig omgaan met landbouwverkeer

De leerlingen van de groep 6, 7 en 8 van de St. Jozefschool in Wijhe hebben vrijdag 14 juni een bijzondere bijscholing gekregen. Ze hebben deel genomen aan het VOMOL project, waarbij kinderen Veilig leren Omgaan Met Opvallende Landbouwvoertuigen. Deelname aan het VOMOL-project moet er toe leiden dat ieder kind zich bewust is van de gevaren van Opvallend Landbouwverkeer en dat ze zich op een goede manier bewegen in het verkeer.

Theorie èn praktijk

Voorafgaand aan de praktijkdag zijn de groepen op school al bezig geweest met theorielesjes. Leerlingen hebben aan allerlei vragen en opdrachten in een dagboekje gewerkt. En dan de praktijk! Bij de school en op de parkeerplaats van het Weijtendaal waren Loonbedrijf Jansen en Erik Mulder en Harry Lugtenberg uit Wijhe met een aantal landbouwvoertuigen aanwezig. Na een korte inleiding voerden de kinderen in kleine groepjes, onder begeleiding van toekomstige tractorchauffeurs (leerlingen van AOC-Oost uit Raalte), verschillende opdrachten uit. Ze kregen uitleg en werden geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van hun fietsgedrag.

Confrontatie met opvallende landbouwvoertuigen

De kinderen moesten o.a. met een fiets om de trekker met kiepwagen rijden en dan moest een andere leerling in de cabine van de tractor tegelijkertijd kijken wanneer ze iemand wel of niet (meer) in de spiegels konden zien .Ook het uitzwenken van een ploeg achter een tractor en het harde lawaai van een hakselaar, waarbij je in de cabine dus bijna niets hoort van het geluid van buitenaf, kwamen uitgebreid aan de orde. Zo werden de leerlingen gewezen op de gevaren op en rond de landbouwvoertuigen.

Na afloop van dit leerzame en leuke project kregen alle kinderen een welverdiend certificaat.

Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Overijssel en van de Gemeente Olst-Wijhe.

Deel dit
Mail
Bellen