Inloopavond: gratis advies over herstel streekeigen erven

Investeer in een leefbaar, recreatief aantrekkelijk en economisch erf en landschap. 2013 is het laatste jaar van het project Streekeigen Huis en Erf. Dit betekent dat bewoners alleen dit jaar nog subsidie kunnen aanvragen voor het herstellen van streekeigen kenmerken. Om het makkelijk te maken komen de adviseurs de bewoners in het buitengebied van Salland ter plekke adviseren! Op 18 juni zijn de adviseurs van 19:00 tot 21:30 uur bij Het Wapen van Wesepe (Kreikenlaan 8).

In principe kan iedereen, die in het buitengebied van Olst-Wijhe woont, meedoen aan het project. Ook mensen die niet in een historische boerderij wonen of bewoners zonder concrete plannen zijn van harte welkom. Bewoners kunnen  (oude) foto's,  een plattegrond en tekeningen van het eigen erf meenemen zodat adviseurs nog beter kunnen adviseren.

De organisatie van de inloopavonden is in handen van Het Oversticht in samenwerking met Landschap Overijssel en Stichting Monumentenwacht. Ook Stichting Sallands Erfgoed en Stichting IJsselhoeven zijn vertegenwoordigd. Het project Streekeigen Huis en Erf en Erfgoed Salland wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Raalte, Olst-Wijhe, de provincie Overijssel en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Behoud van het streekeigen karakter

Bewoners die erover denken om hun erf anders in te richten, die zoeken naar mogelijkheden voor hun leegstaande schuur of kippenhok, of  die het  herstel van de voorgevel van hun boerderij overwegen nu de BTW voor deze werkzaamheden maar 6% is, kunnen gratis advies krijgen hoe ze dit op een streekeigen manier kunnen doen. Ook kan het bijvoorbeeld gaan om het inpassen van schuren en stallen met beplanting en het herstellen van streekeigen beplanting. Behalve gratis advies zijn er ook subsidiemogelijkheden voor de uitvoering van het advies. Bijvoorbeeld voor  herstelwerkzaamheden aan boerderijen en bijgebouwen en het aanleggen van beplanting.

Mini tentoonstelling

In de hal zal een  mini-tentoonstelling worden ingericht die het verhaal vertelt achter streekeigen kenmerken van Sallandse boerenerven, zoals steltenbergen, bakhuisjes, fruitgaarden met meidoornhagen, knotlinden bij de voorgevel en het wolfseind. Hoe functioneerde het vroeger? Waarom staat het op die plek? En waarom ziet het er zo uit? Niks is ‘gewoon’, er zat altijd een reden achter en die proberen we te laten zien!

Wat krijgen bezoekers?

  • inzicht in streekeigen kenmerken op het eigen erf, wat zou kunnen worden hersteld of teruggebracht
  • een gratis, vrijblijvend en toekomstgericht advies waarin eigen wensen zijn meegenomen
  • een zakje bloemenzaad met bloemen die geschikt zijn voor bijen

Meer informatie? Neem dan contact op met Jetty Looijenga, landschapscoördinator Salland via telefoonnummer 06-10777692.

Deel dit
Mail
Bellen