Aantal bakken bij het gemeentehuis en de Raalterweg worden verplaatst

Het college heeft besloten om een aantal afvalbakken voor het gemeentehuis en aan de Raalterweg te verplaatsen naar wijken in de gemeente waar geen afvalbakken staan. De nieuwe plaatsen worden bepaald aan de hand van monitoringsgegevens, klachten en telefoongesprekken. Voorwaarde voor de nieuwe plek is dat deze in de buurt is bij een speelveld/speellocatie, omdat dat de plekken zijn waar kinderen spelen en hondenpoep absoluut niet past in de omgeving. In week 18 worden de bakken verplaatst.

In de derde bezuinigingsfase is besloten een besparing van € 18.000,- te realiseren op het hondenpoepbeleid. Dit budget was bestemd voor het ledigen en onderhouden van de blauwe hondenpoepbakken, monitoring van het beleid en communicatie over het beleid. De blauwe bakken zijn eind 2012 verwijderd uit de openbare ruimte.

Het opruimen van de hondenpoep is een verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Het verwijderen van de blauwe bakken betekent niet dat wij als gemeente geen faciliteiten meer bieden. De ‘gewone’ afvalbakken mogen nu ook gebruikt worden voor de hondenpoep en er is nog steeds een opruimmiddel (uitlaatzakjes en dispenser) beschikbaar voor de hondenbezitters. Verder worden de ‘gewone’ afvalbakken minimaal één keer per week geleegd. Is er geen afvalbak in de omgeving dan moet de poep mee naar huis genomen worden en kunt u het in uw eigen container gooien.

De afgelopen periode hebben we reacties ontvangen waarin mensen aangeven de poep wel te willen opruimen, maar dat in bepaalde wijken geen enkele gewone afvalbak staat. Het plaatsen van extra afvalbakken brengt extra kosten met zich mee en is om die reden niet mogelijk. Wel kunnen we enkele afvalbakken, die niet/weinig gebruikt worden, verplaatsen.


Ziek worden van honden- en kattenpoep?

We hebben u verschillende keren geïnformeerd over de ergernissen die mensen hebben over hondenpoep, de risico’s die hondenpoep met zich meebrengt voor pups (het Parvo-virus) en de risico’s voor het vee (neospora). Eén van onze inwoners attendeerde ons erop dat we eigenlijk nooit hebben gecommuniceerd over de risico’s voor de volksgezondheid. Wist u dat u ziek kunt worden van honden- en kattenpoep? Honden en kattenpoep zijn een gevaar voor de volksgezondheid. De eitjes van spoelwormen, die in de ontlasting kunnen zitten, kunnen u ziek maken. U kunt hier bijvoorbeeld mee in contact komen door een grassprietje, waar een drol op heeft gelegen, in uw mond te steken. Of u raakt bijvoorbeeld even uw mond aan als u in een tuin aan het werk bent. Ook kinderen in zandbakken lopen een verhoogd risico.

Naar schatting loopt ongeveer tien tot twintig procent van de bevolking met larven van spoelwormen in zijn lichaam rond. (Professor Van Knapen van de Universiteit van Utrecht). Als het om enkele larven gaat, merk je er niets van, maar ze zitten er wel. De larve baant zich een weg door de darmwand en gaat aan de wandel door het lichaam. Hij gaat op plekken in het lichaam zitten waar ze zich lekker voelt. Dat kan de lever zijn, de hersenen en een enkele keer de oorzenuw. In dat geval kun je zelfs van de ene op andere dag blind worden. Ook dragen de larven bij aan allergieën.

Het is dus van belang dat eigenaren van honden én katten hun verantwoordelijkheid nemen. Overleg met de huisarts, laat je dieren tijdig behandelen. Zeker voor katten geldt dat, want je weet nooit waar zij hun ontlasting laten. Hondenpoep en kattenpoep horen niet thuis in de straat of de zandbak. Ruim de viezigheid op, voor ieders gezondheid en zorg ervoor dat een ander geen last heeft van jouw huisdier.

Deel dit
Mail
Bellen