Het was een leerzame Veiligheidsavond

Dinsdag 16 april waren ongeveer 50 personen aanwezig tijdens de Veiligheidsavond in het Holstohus in Olst.

H. Westerhuis

Zij zijn zich, door de filmpjes en foto's die werden getoond, beter bewust van wat zij zelf kunnen doen aan een veiliger woon- en leefomgeving en hoe zij inbrekers kunnen ontmoedigen hun spullen te stelen.
Aan het eind van de avond werd onder de aanwezigen een veiligheidspakket verloot. De heer H. Westerhuis was de gelukkige winnaar. Hij ontving o.a. een rookmelder en een waardebon voor een veiligheidsscan. Tijdens de avond werd Greet Knol als dorpsbrandwacht Olst geïntroduceerd. Inwoners kunnen contact met haar opnemen als zij vragen hebben over de brandveiligheid in de woning. Haar telefoonnummer is: 06-19318757.

Presentaties
Wietze Fokkema van de brandweer liet aan de hand van een filmpje zien hoe snel een woonkamerbrand zich ontwikkelt en dat het binnen een paar minuten zo heet wordt dat ook brandweermensen met speciale kleding die ruimte niet meer in kunnen. Het gaf goed aan hoe belangrijk snelle ontdekking van een brand is. Rookmelders zijn niet duur en kunnen levens redden, omdat men dan sneller merkt dat er ergens in de woning iets brandt.

Arjan Hanekamp van de ambulancedienst RAV kon melden dat er vanaf 6 mei een extra standplaats voor een ambulance komt. Deze wordt gevestigd naast restaurant NuNu, Raalterweg 22, 7433RA Schalkhaar. Hij deed een oproep aan iedereen die een diploma reanimeren heeft om zich aan te melden voor www.hartslagnu.nl. Als bij de meldkamer een melding binnenkomt dat iemand een hartstilstand heeft, worden er direct twee ambulances op pad gestuurd en worden ongeveer 30 personen met een AED diploma via een sms gewaarschuwd. Het gaat dan om mensen die zich geregistreerd hebben bij www.hartslagnu.nl. Reanimeren moet zo snel mogelijk beginnen. De aanrijtijd van een ambulance is dan al te lang.

Na de pauze heeft Evert Jansen, bekend van het TV programma De Inbreker laten zien hoe makkelijk inbrekers een woning of schuur binnen kunnen gaan. Hij had ’s middags in Olst foto’s gemaakt van situaties als open deuren, ramen en schuren en fietsen die niet op slot stonden. Er zouden erg veel fietsen verdwenen zijn als het hier om echte diefstal zou gaan.

Deel dit
Mail
Bellen