Dodehoekvoorlichting op Basisschool St. Aloysius

Groep 7 en 8 van basisschool St. Aloysius in Boskamp hebben een zgn. dodehoekles gevolgd. Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt. Dankzij de inzet van Chauffeursvereniging D.U.S. en transportbedrijf Van Straaten en de verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland op deze school, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

In de klas en in de vrachtauto

De les begon in de klas met een dvd en een quiz, waarin de kinderen leerden wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Maar het spannendste gedeelte van de les was natuurlijk toen de kinderen plaats mochten nemen in de cabine van een echte vrachtauto.

Oefen met uw kind!

Verkeer leer je pas echt door het te doen. Verkeerseducatie hoort dan ook niet alleen in de klas. Ook ouders spelen een belangrijke rol. Bespreek af en toe de twee vuistregels met uw kind(eren):

  1. Ga nooit naast een vrachtauto, bus of ander groot voertuig staan, maar blijf er rechts en ruim achter.
  2. Houd meer dan drie meter afstand aan alle zijden van dat grote voertuig.

De dode hoek in het verkeer

Chauffeurs van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun voertuig en daar pal voor en achter. Dat leidt jaarlijks tot gemiddeld 15 dodelijke ongevallen en 22 zwaargewonden (Bron: SWOV). Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Veilig op Weg is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk gemaakt door onze gemeente.

 

Deel dit
Mail
Bellen