Het is normaal om tot je 18de niet te drinken en niet te roken

Vanaf 1 januari 2014 mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren van 18 jaar en ouder. De Rijksoverheid heeft de wet veranderd om de gezondheid van jongeren beter te kunnen beschermen. De gemeente wil samen met de horeca, winkels, (sport)verenigingen en evenementenorganisaties afspraken maken, zodat kinderen niet op andere plekken op een eenvoudige manier aan alcohol kunnen komen.

Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. In samenwerking met andere gemeenten heeft onze gemeente de laatste jaren veel informatie gegeven aan scholen, ouders en kinderen en acties georganiseerd om het alcoholgebruik bij jongeren te minderen. Uit het laatste onderzoek van de GGD onder jongeren is gebleken dat het alcoholgebruik onder jongeren (tot 16 jaar) afneemt en dat de startleeftijd, waarop een jongere begint met drinken, hoger wordt.

De gemeente in gesprek

Burgemeester Ton Strien: “Wij zijn in gesprek met de horeca, winkels, (sport)verenigingen en evenementenorganisaties om afspraken te maken. Het wordt voor jongeren heel onduidelijk als ze op de ene plek wel en op de andere plek geen alcohol kunnen krijgen. Het eerste gesprek dat we hebben gehad vond ik zeer positief. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat ‘onze’ kinderen niet in de verleiding worden gebracht.”

Liever voorkomen dan handhaven

De gemeente houdt toezicht op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Burgemeester Ton Strien: “Handhaving is niet het belangrijkst, maar wel een onderdeel. We zijn heel blij dat diverse winkels en organisaties bereid zijn afspraken met ons te maken. Dat heeft tot gevolg, dat we vooral gaan handhaven bij diegenen, die geen afspraken over het verstrekken van alcohol willen maken.”

Nu 16 en 17 jaar? Komt er een overgangsregeling?

Nee, er komt geen overgangsregeling. De burgemeester beseft, dat de verhoging van de leeftijd bijzondere situaties kan opleveren. Voor de jongere van 16 die nu nog wel een biertje in de kroeg kan bestellen bijvoorbeeld en dat vanaf januari niet meer mag.

Mogen ouders die hun kind thuis een wijntje of biertje geven dat vanaf januari nu ook niet meer?

De burgemeester: “Ik ga niet over of wat thuis wel of niet mag. Maar het gaat erom wat nou verstandig is om te doen. Ik zeg dan, onder de 18 jaar drink je niets.”

Leeftijdsgrens tabak ook naar 18 jaar

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is vanaf 1 januari 2014 ook 18 jaar.

Meer informatie en adviezen

Meer informatie en adviezen over de nieuwe wetswijziging kunt u vinden op: www.hoepakjijdataan.nl, www.uwkindenalcohol.nl, www.pratenmetuwkind.nl en www.alcoholinfo.nl.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Folder NIX18  pdf 160,3 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen