Nieuwe LEADER projecten in Salland

Provincie Overijssel heeft afgelopen dinsdag aan vijf Sallandse projecten een bijdrage toegekend voor een investering in duurzame energie. Dit zijn bijdragen vanuit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma / Leader voor het duurzamer maken van agrarische ondernemingen en basisvoorzieningen op het platteland.

Vijfenveertig agrariërs in Salland (gemeente Deventer, Olst-Wijhe en Raalte) plaatsen volgend jaar zonnepanelen op hun stallen. Ook worden er zonnepanelen geïnstalleerd bij de basisscholen van Mijn Plein in de gemeente Raalte en bij zwembad Looërmark in Loo Bathmen. De basisscholen zullen in de klassen aandacht besteden aan duurzaamheid. Bij de Luttenbergse sporthal en zwembad en de multifunctionele accomodatie De Belte in Nieuw Heeten wordt geïnvesteerd in zonnepanelen, warmtecollectoren en een warmtepomp.  Deze investeringen leveren een lagere CO2 uitstoot op en zorgen voor lagere exploitatiekosten. Op die manier dragen deze projecten bij aan de sociale en economische vitaliteit van het Sallandse platteland.

Investeren in Salland

In totaal zijn er in Overijssel 15 projecten goedgekeurd binnen deze POP-maatregelen voor duurzame energie. De totale bijdrage vanuit Europa is bijna 7,5 ton. Ruim de helft van deze Europese bijdrage is toegekend aan de vijf Sallandse projecten. De totale investering van deze Sallandse projecten is ongeveer 2 miljoen euro. Naast de Europese bijdrage stellen ook Provincie Overijssel en de gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe een bijdrage beschikbaar. De initiatiefnemers zelf investeren samen 1,2 miljoen euro.

Sociale kwaliteit

Vorige week heeft Provincie Overijssel aan zes andere Sallandse projecten een bijdrage toegekend. Dit was voor de bouw van hospice de Cirkel in Raalte, de aanleg van het recreatief fietspad in Loo, voor het zorgproject OZO-verbindzorg, het muzieknetwerk Salland, de revitalisering van het dorpshuis in Welsum en de bouw van een les- en demonstratieruimte bij de klompenmaker in Luttenberg. Deze projecten zijn goedgekeurd omdat het ‘initiatieven van onderop’ zijn, die een bijdrage leveren aan de sociale kwaliteit en het in stand houden van het immaterieel erfgoed van Overijssel. De Plaatselijke Groep Leader Salland heeft deze aanvragen beoordeeld en advies gegeven aan de Provincie Overijssel.

Meedenken over Leader en Kracht van Salland?

Leader kenmerkt zich door de bottom up aanpak. Het huidige Leaderprogramma loopt af. In de periode 2014-2020 komt er een nieuw Leader-programma voor Nederland. Het is nog niet bekend of Salland dan weer geselecteerd wordt als Leadergebied. Het aantal Leadergebieden wordt waarschijnlijk gehalveerd. Salland wil graag verder met Leader en dient in 2014 een ‘Ontwikkelingsplan’ in. Dit is een deelprogramma onder ‘De Kracht van Salland’. Begin 2015 worden de gebieden op basis van het Ontwikkelingsplan geselecteerd. Wil je meedenken over Leader in Salland en het nieuwe Ontwikkelingsplan, dan kan je contact opnemen met Mireille Groot Koerkamp, Leader coördinator in Salland, m.grootkoerkamp@olst-wijhe.nl, 06 22466131. Zie ook www.sallandbuiten.nl.

Deel dit
Mail
Bellen