Gedeputeerden Theo Rietkerk en Ineke Bakker en wethouder Cor van den Berg bij project Aardehuizen in Olst

Op vrijdag 13 december brachten gedeputeerde Theo Rietkerk, gedeputeerde Ineke Bakker van de provincie Overijssel en wethouder Cor van den Berg van de gemeente Olst-Wijhe een bezoek aan de aardehuizen in Olst. Tijdens het bezoek is de stand van zaken over de voortgang van de bouw door Gerard de Koe, Martha Roessen en Paul Hendriksen van Vereniging Aardehuis Oost Nederland toegelicht.

Volgens de oorspronkelijke planning zouden de 23 aardehuizen en het gemeenschapshuis eind 2015 geheel gerealiseerd zijn. Echter leert de tijd nu dat de bouw van de aardehuizen meer tijd kost dan verwacht.

“Er wordt nu gekeken of de woningen vereenvoudigd gebouwd kunnen worden met andere materialen. Een voorbeeld is dat de ingewikkelde lage koepels worden vervangen door een sneller te bouwen dak. De woningscheidende wanden gemetseld van kalkzandsteen. Dit bleek in ons project het beste alternatief voor stampleem. Een andere keuze is om eerst alle woningen wind- en waterdicht neer te zetten en dat daarna de wijk verder wordt afgebouwd. De opzet van de wijk en het aanzicht van de woningen blijft hetzelfde als in het ontwerp. Op deze wijze zouden alle woningen voor eind 2014 neergezet kunnen worden.”, aldus Vereniging Aardehuis Oost Nederland.

 

De provincie Overijssel ondersteunt de bouw van de aardehuizen. Ze leveren een bijdrage aan duurzaam en  klimaatbestendig bouwen. Het project is innovatief, milieubewust en kent een grote sociale spin-off doordat de bewoners zelf het project ontwikkelen. Het draagt daarmee bij aan een provincie waar iedereen plezierig kan wonen, werken en recreëren.

Deel dit
Mail
Bellen