Gladheidbestrijding
Wij maken ons weer klaar voor de winter. Vanaf 11 november staan de strooiploegen klaar om de wegen schoon en begaanbaar te houden tijdens de winterse dagen. Ruim 300 kilometer weg heeft de gemeente in haar beheer. Er liggen routes klaar die gereden worden zodra de weersomstandigheden hierom vragen.
Waar en wanneer wordt gestrooid?
In eerste instantie worden de hoofdwegen gestrooid en bij langdurige gladheid door hevige sneeuwval of ijzel worden ook andere wegen onder handen genomen. In de bebouwde kom wordt gestrooid zodra het ijzelt of sneeuwt. Bij gladheid door opvriezen worden alle doorgaande wegen, busroutes en belangrijke fietspaden gestrooid.
Routes
De routes kunt u bekijken op de website van de provincie. Daar kunt u inzoomen op de gewenste locatie en u ziet direct wat de strooiroute in uw buurt is. Ga hiervoor naar de provincie website en ga naar thema’s > bereikbaar > wegverkeer > verkeersveiligheid > gladheidbestrijding of kijk op de gemeente website.
Sneeuwruimen
Door bevriezing, sneeuwval en ijzel kunnen trottoirs soms moeilijk begaanbaar en glad zijn. Dat dit problematisch kan zijn geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met een handicap. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, roepen wij iedereen op om de stoepen zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Om de straatkolken vrij te houden, zodat bij dooi het water goed weg kan spoelen, verzoeken wij u om de sneeuw/het ijs richting de tuin te vegen en niet richting de straat.
Parkeren
Om het strooien en in het bijzonder het sneeuwruimen zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat geparkeerde auto’s geen belemmering zijn. Zet uw auto zoveel mogelijk in de parkeervakken of - als dat mogelijk is - op eigen terrein/oprit.
Veilig de weg op
Als weggebruiker hebt u een eigen verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat uw auto in goede staat verkeert. Zo hoort iedere auto over goede banden te beschikken met de juiste spanning en goed profiel.
Samenwerking met provincie Overijssel en Rijkswaterstaat
Om de wegen, ook onder winterse omstandigheden, goed begaanbaar te houden wordt er in Overijssel heel veel tijd en energie gestoken in de samenwerking tussen alle wegbeheerders. Zo zijn er afspraken gemaakt over de uitvoering van de gladheidbestrijding en zijn de strooiroutes op elkaar afgestemd. De provincie koopt samen met gemeenten zout in en steunpunten worden gedeeld met Rijkswaterstaat. Alles om efficiënter te kunnen werken en dus kosten te besparen.