Convenant Patiëntenveiligheid getekend

Op vrijdag 15 november is het convenant Patiëntenveiligheid Ambulancezorg getekend door burgemeester Ton Strien en directeur Piet Huizinga van het Regionale Ambulancevoorziening (RAV) IJsselland. In dit convenant staan de gemaakte afspraken over duidelijke adressering, communicatie over wegafsluitingen en op afstand bedienbare afsluitingen. Deze factoren hebben invloed op de aankomsttijd van een ambulance.

Op de voorgrond staan directeur Piet Huizinga (RAV IJsselland) en burgemeester Ton Strien en op de achtergrond staan Dorine Stook (gemeente Olst-Wijhe) en Gerard Berendschot (RAV IJsselland).

Aanleiding

Het komt soms voor dat de plaats waar patiënten zich bevinden moeilijk te vinden is. Ook de route naar de patiënt is niet altijd zonder hindernissen. Dit heeft als gevolg dat de ambulance in sommige gevallen onnodig later ter plaatste is. Deze vertraging van medische hulp kan levensbedreigende gevolgen hebben. Een patiënt is gebaat bij een korte aankomsttijd van een ambulance. De RAV IJsselland zoekt daarom intensief naar mogelijkheden om de aankomsttijd korter te maken. Dit in samenwerking met de gemeente, zodat het gezamenlijke doel ‘Patiëntenveiligheid’ bereikt wordt.

Samenwerkingsafspraken

De gemeente hecht grote waarde aan de veiligheid van haar inwoners, in dit specifieke geval de bereikbaarheid van haar inwoners. Ook de RAV IJsselland heeft patiëntveiligheid een hoge prioriteit gegeven in haar meerjarenbeleid. Door deze focus wordt er geprobeerd de kans op vermijdbare en onbedoelde schade aan patiënten tot een minimum te beperken.

In de afgelopen jaren is veelvuldig overleg geweest met RAV IJsselland over de vestiging van een tweede ambulancepost in (de buurt van) de gemeente. Dit voorjaar is dit gerealiseerd met de opening van een post in Schalkhaar. Daarnaast is de RAV IJsselland regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten van Plaatselijke Belangen. Hier kunnen bewoners toelichting krijgen op de werkwijze van de RAV IJsselland en samen kijken naar lokale knelpunten in de bereikbaarheid en hoe deze opgelost kunnen worden.

Deel dit
Mail
Bellen