Hoe wordt een woninginbraak ervaren en hoe te voorkomen

Het zal je maar gebeuren. Je komt thuis en je ontdekt dat er is ingebroken. Een echtpaar uit Wijhe maakte het mee. “We voelden ons veilig in huis en dachten dat er niemand achter in onze volledige afgeschermde tuin kon komen. We hebben er een gevoel van onvrijheid aan over gehouden”, aldus de gedupeerden die in juni een inbreker op bezoek hadden gehad. De dief kwam via het openstaande slaapkamerraam binnen. Inmiddels is hij aangehouden. Het gaat om een man uit Arnhem die nog veel meer op zijn kerfstok bleek te hebben.

De woninginbraak bij het echtpaar uit Wijhe vond enkele maanden geleden plaats, maar nog steeds ervaart de bewoonster de gevolgen ervan. “Het gebeurde toen we even met de hond aan het wandelen waren. Toen we terugkwamen, ontdekte ik dat er op ons bed geopende sieradendoosjes lagen. Pas op dat moment hadden we in de gaten dat er was ingebroken. De inbreker heeft gouden sieraden meegenomen. Dat heeft emotionele waarde want de sieraden waren van onze inmiddels overleden ouders. Dat krijg je natuurlijk nooit meer terug.” De bewoners hebben aan de inbraak een gevoel van onvrijheid over gehouden. Verder moeten ze eraan denken dat ze de ramen dicht doen bij afwezigheid. “Omdat we dachten dat er niemand aan de achterkant van de woning kon komen, hadden we de ramen aan de achterkant vaak open staan. Dat doen we nu dus niet meer, ook niet als we even een wandeling met de hond maken.”

De politie is sinds oktober gestart met het zogeheten donkeredagenoffensief. Dat betekent, dat de politieteams hun inzet focussen op woninginbraken, overvallen en straatroven. Behalve dat de politie tijdens de donkere dagen alert is op verdachte personen, kunnen mensen ook zelf iets doen aan inbraakpreventie.  Zorg voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Kijk daarvoor ook op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Doe uw voor- en achterdeur altijd op slot, zorg verder dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen en plaats buitenlampen. Laat geen ladders in de tuin liggen of andere zaken die een inbreker als opstap kan gebruiken. Hang geen adres aan uw sleutelbos en leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis zoals onder een bloempot. Zorg dat waardevolle spullen niet van buitenaf te zien zijn. Vraag verder bij enkele dagen afwezigheid of familie of vrienden uw post willen opruimen. Gebruik een tijdschakelaar voor de verlichting. Meld niet op social media of antwoordapparaten dat u op vakantie bent. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten en maak foto’s van waardevolle bezittingen.

Deel dit
Mail
Bellen