Aanpassing keuringsleeftijd rijbewijs van 70 naar 75 jaar

Automobilisten en motorrijders met respectievelijk een rijbewijs B en A moeten zich op dit moment vanaf de leeftijd van 70 jaar elke vijf jaar laten keuren als zij hun rijbewijs verlengen. Maar vanaf 1 januari 2014 gaat de keuringsleeftijd omhoog van 70 naar 75 jaar. Ook zijn rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar langer geldig per 1 januari 2014. Een nieuw rijbewijs is dan tien jaar geldig voor bestuurders tot 65 jaar. Na hun 70e verjaardag is de geldigheidsduur vijf jaar. Verloopt uw rijbewijs in 2014 en bent u op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger dan 75 jaar, dan is het belangrijk of u bij de vorige rijbewijsvernieuwing een Eigen verklaring naar het CBR heeft verstuurd. Geldt dit voor u, dan hoeft u in 2013 alleen een door u zelf ingevulde Eigen verklaring (vragenlijst) op te sturen naar het CBR. Dit geldt met name voor degenen die in 2008 70 jaar werden en hun rijbewijs op hun verjaardag verliep. Zij zijn in 2014 nog 74, maar hebben destijds dus een Eigen verklaring naar het CBR moeten sturen.

Vanaf 1 januari 2014 betekent dit voor bestuurders:

  • Jonger dan 60 jaar Wordt het rijbewijs verlengd nog voor het 60e  levensjaar, dan is het rijbewijs tien jaar geldig en hoeft u niet gekeurd te worden.
  • Tussen 60 en 65 jaar Bij verlenging van het rijbewijs is dit tien jaar geldig. De medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 65 en 70 jaar Het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. Een medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 70 en 75 jaar Het verlengde rijbewijs is vijf jaar geldig. Er hoeft alleen medisch gekeurd te worden als het oude rijbewijs verloopt op de 75e verjaardag of daarna.
  • 75 jaar of ouder Het rijbewijs is vijf jaar geldig en een medische keuring is verplicht in alle gevallen.

Aandoeningen of medicijngebruik

Is uw rijbewijs korter dan tien jaar geldig vanwege een medische aandoening of medicijngebruik, dan blijft de rijbewijskeuring voor het rijbewijs wel verplicht bij verlenging van uw rijbewijs. Voor brom- en snorfietsers verandert er niets.

Keuring rijgeschiktheid

Bij een rijbewijskeuring moet u een Eigen verklaring invullen. Deze is verkrijgbaar bij onze balie in het Holstohus in Olst of het gemeentehuis in Wijhe. Aan deze Eigen verklaring zijn kosten verbonden. Keuringsartsen letten tijdens de keuring onder andere op het gezichtsvermogen, het functioneren van de armen en benen en meten de bloeddruk.

Deel dit
Mail
Bellen