Verstrekking persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie

In de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die binnen de gemeente woonachtig is. Het gaat hierbij niet alleen om uw adresgegevens, maar bijvoorbeeld ook om gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen.
Wij gaan zeer zorgvuldig om met de persoonsgegevens van onze burgers. Wij zijn zeer terughoudend met het verstrekken van gegevens aan derden.

Actueel bestand

Het is van groot belang dat de over u in de basisadministratie opgenomen gegevens juist en actueel zijn. Twijfelt u daaraan, neemt u dan contact op met de vakgroep Burgerzaken via het centrale nummer 14 0570. Over uw rechten en plichten in het kader van de basisadministratie is ook een folder beschikbaar. Deze folder is verkrijgbaar bij de balie van ons klantcontactcentrum In Olst en in Wijhe.

Verzoek om geheimhouding

U kunt de gemeente verzoeken om geen gegevens over u uit de GBA te verstrekken. Dit heet het recht tot geheimhouding. Hiervoor zijn speciale formulieren beschikbaar bij de balie van ons klantcontactcentrum. Deze formulieren kunt u ook downloaden via www.olst-wijhe.nl. Nadat de gemeente uw verzoek heeft verwerkt, ontvangt u daarvan een schriftelijke bevestiging.

Geheimhouding is echter niet in alle gevallen mogelijk. Wanneer een verplichte derde (bijv. een advocaat of een curator) om uw gegevens vraagt, zal het gemeentebestuur een afweging moeten maken tussen uw belang en het algemene belang van de aanvrager. In voorkomende gevallen zal het gemeentebestuur altijd om uw zienswijze vragen, voordat besloten wordt om tot verstrekking van gegevens over te gaan. Tegen een besluit tot verstrekking staat beroep bij de rechtbank open.

Opvragen overzicht verstrekte gegevens

U kunt jaarlijks, door het indienen van een schriftelijk verzoek vergezeld van een kopie van een geldig legitimatiebewijs, een overzicht opvragen aan wie in het afgelopen jaar uw persoonsgegevens zijn verstrekt. Binnen vier weken krijgt u dat overzicht dan (kosteloos) thuisgestuurd.
 

Deel dit
Mail
Bellen