De Kracht van Salland

De Plaatselijke Groep Leader Salland nodigt je, mede namens de Sallandse gemeenten en waterschappen, uit voor de bijeenkomst ‘De kracht van Salland’ op 7 februari 2013 in Zaal Logtenberg op de Boerhaar. Op donderdag 7 februari gaan we samen verkennen wat nu precies de kracht van Salland is en wat de ontwikkelingen zijn. Wat speelt er? Waar zit energie en waar loopt het vast? En waar word je zelf enthousiast van? Wat zou je zelf willen doen? Op vrijdagmiddag 8 maart gaan we nieuwe ideeën, initiatieven en samenwerkingsverbanden uitwerken en verdiepen.

Meer informatie over deze tweede bijeenkomst volgt nog. Wie kunnen aan de bijeenkomsten meedoen? Iedereen die zich verbonden voelt met Salland en op een actieve en open manier wil meedenken over de toekomst van Salland. We hebben ruimte voor 70 deelnemers. Wil je meedoen? Geef je snel op via krachtvansalland@raalte.nl.

Doel

We willen de kracht van Salland in beeld brengen en nadenken over de toekomst van Salland. Daarom organiseren wij bijeenkomsten op 7 februari en 8 maart. De uitkomsten van deze bijeenkomsten vormen de basis voor een nieuw gebiedsprogramma voor Salland voor de periode 2014-2020. In de afgelopen weken hebben we zo’n 50 interviews gehouden met allerlei Sallanders. Die 50 Sallanders zeggen: Salland is mooi, Sallanders voelen zich verbonden met elkaar, ze zijn actief en initiatiefrijk en vragen om een nieuwe relatie tussen overheid en burgers. Uit deze interviews hebben we de meest genoemde thema’s gedestilleerd. Met deze thema’s gaan we aan de slag.

Op donderdag 7 februari gaan we samen verkennen wat nu precies de kracht van Salland is en wat de ontwikkelingen zijn. Wat speelt er? Waar zit energie en waar loopt het vast? En waar word je zelf enthousiast van? Wat zou je zelf willen doen? Op vrijdagmiddag 8 maart gaan we nieuwe ideeën, initiatieven en samenwerkingsverbanden uitwerken en verdiepen. Meer informatie over deze tweede bijeenkomst volgt nog.

Voor wie?

Wie kunnen aan de bijeenkomsten meedoen? Iedereen die zich verbonden voelt met Salland en op een actieve en open manier wil meedenken over de toekomst van Salland. We hebben ruimte voor 70 deelnemers. Wil je meedoen? Geef je snel op via krachtvansalland@raalte.nl.  

  • Datum: donderdag 7 februari 2013
  • Tijd: 13:30 – 21:30 uur
  • Locatie: zaal Logtenberg op de Boerhaar
  • Programma: Kijk op www.sallandbuiten.nl
  • Organisatie: Plaatselijke Groep Leader Salland, mede namens de gemeente, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Waterschap Groot Salland, Waterschap Rijn en IJssel
  • Kosten: Vrije gift (of in natura, je mag creatief zijn, want elke bijdrage is meegenomen)
  • Aanmelden: Anja Hondeveld, gemeente Raalte via krachtvansalland@raalte.nl of tel 0572 347834.
  • Meer info: Heb je vragen? Neem contact op met Mireille Groot Koerkamp, coördinator Leader Salland m.grootkoerkamp@olst-wijhe.nl of 06 22466131.

Thema's

Dit zijn de thema’s die het meest zijn genoemd in de interviews. Hier gaan we mee aan de slag:

  • Sallands landschap en landbouw: Salland is mooi. Hoe zorgen we ervoor dat we Salland net zo mooi overdragen aan de volgende generatie Sallanders? Over ontwikkeling landbouwbedrijven, stoppende boeren, onderhoud van landschap en landgoederen, natuur, water en een duurzame omgeving.
  • Bereikbaarheid en verbinding: Sallanders voelen zich verbonden met elkaar en met Salland. Hoe is de verbinding naar buiten? Wat betekent verbinding, mobiliteit en breedband voor jongeren, gezinnen, ouderen, zorg en bedrijven? Over de fysieke, digitale en sociale infrastructuur.
  • Lokale kracht: De kracht van Salland zit in de mensen. Sallanders zijn doeners. Er zit veel potentie, kennis en kracht in het gebied, zowel bij vrijwilligers als ondernemers. Hoe kan je kennis en krachten bundelen en beter benutten? Over vrijwilligerswerk, ondernemerschap, samenwerking en netwerken.
  • Relatie overheid – burger: Sallanders houden niet van betutteling. Sallanders willen graag ruimte om te doen. Wat hebben burgers nodig van de overheden? En wat hebben burgers nodig van elkaar? Hoe kunnen overheden de lokale kracht beter benutten? Hoe kunnen overheden en burgers samen initiatieven ontwikkelen? Over de relatie tussen overheid en burgers: over de rol, houding, samenwerking en communicatie.
  • Sallandse economie: Sallanders zijn bescheiden. Salland mag zich zelf best sterker op de kaart zetten. Wat is het belang van de marketing van Salland voor de bedrijven, de economie en de gemeenschappen? Welke (f)actoren stimuleren economische ontwikkeling in de regio? Maar ook: hoe werk je handig met elkaar samen en kom je tot nieuwe initiatieven? Over marketing, bedrijvigheid, werkgelegenheid en aantrekkingskracht.
  • Veranderende gemeenschappen: Sallandse gemeenschappen veranderen: Salland vergrijst, jongeren trekken weg, nieuwe Sallanders komen op het platteland wonen en tradities, naoberschap en dialect verwateren. Wat betekenen deze veranderingen voor jou? Wat zijn positieve veranderingen? Wat zijn kansen? En waar zou je voor willen waken? Waar zou je aan willen werken? Over ouderen, jongeren, geboren en getogen Sallanders en nieuwkomers, traditie, taal en cultuur.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
- Europees fonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland!

 

Deel dit
Mail
Bellen