Weekmarkt Wijhe naar nieuwe locatie

De weekmarkt in Wijhe gaat met ingang van 11 september 2012 verhuizen naar het voormalige gemeentehuisplein. De oude locatie, het Marktplein, wordt na 43 jaar verlaten. Het college van burgemeester en wethouders zal 11 september de markt bezoeken om de kooplieden te feliciteren met hun nieuwe locatie. De kooplieden zullen deze marktdag extra aandacht geven met een gratis mosselproeverij. En alle bezoekers van de markt maken op 11 en 18 september kans op een prachtige boodschappenmand met producten van de markt.

Tijdens de eerste marktochtend op 11 september wordt een historische terugblik gedaan door een oude dorpswaag op te stellen. Dit is een grote hangende weegschaal met twee weegplateaus: één voor hetgeen gewogen moet worden, de andere voor de oude originele gewichten van ijzer (in ponden). De weegschaal hangt aan drie stevige palen die opgesteld worden als een wigwam. Als de twee plateaus op gelijke hoogte komen en bovenin de wijzer precies in het midden staat, is het gewicht bekend. Wie durft kan zich 11 september gratis laten wegen en ontvangt hiervoor een officieel waagbriefje zoals dat vroeger ook met de goederen gebeurde.

Al vanaf 1934 is er een markt in Wijhe. In 1969 is de oude veemarktverordening van 1934 ingetrokken en vervangen door een verordening voor een warenmarkt op de dinsdag en kermis op het nieuwe Marktplein. De locatie van de markt heeft vanaf die tijd meermalen ter discussie gestaan omdat  een verbinding met de winkels in de Langstraat ontbrak. Verplaatsing naar de hoek Langstraat/Torenstraat en later nog naar de Molenstraat is serieus onderzocht. Gelukkig wordt nu de verbinding met de Langstraat eindelijk wel gelegd en we hopen/verwachten dat dit een flinke impuls geeft aan de markt.

Deel dit
Mail
Bellen