Doorstroming hoogwater verbeteren in de uiterwaarden van Terwolde en Welsumerveld aan de IJssel

Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied werken samen aan natuurlijke en veilige uiterwaarden langs de grote rivieren. In de uiterwaarden van Terwolde en het Welsumerveld aan de IJssel is het nodig om de doorstroming van de rivier bij hoogwater te bevorderen door vooral de begroeiing te verwijderen. Daarmee wordt naar verwachting eind dit jaar gestart. Omwonenden en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst in Brasserie Kriebelz, Dorpstraat 59 7296 AL Terwolde op 11 oktober van 19:00 tot 21:00 uur waar uitleg wordt gegeven over de plannen en maatregelen in het gebied.

Rijkswaterstaat en Dienst Landelijk Gebied werken in het programma Stroomlijn samen aan veilige en natuurlijke uiterwaarden langs de grote rivieren. In de uiterwaarden van Terwolde en Welsumerveld, veroorzaakt de toenemende begroeiing van met name opslag van schietwilg, knotwilgen, meidoorn en populieren, opstuwing bij hoge waterstanden. Daarom wordt een deel van deze begroeiing verwijderd. De cultuurhistorische waardevolle begroeiing blijft staan. In het gebied komen beschermde dieren voor, waardoor er minder bomen gekapt worden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Tijdens de werkzaamheden wordt het verstoren van deze dieren zo goed mogelijk voorkomen. Naar verwachting wordt eind dit jaar gestart met het verwijderen van de overtollige begroeiing.

Programma Stroomlijn

De Nederlandse riviernatuur is uniek en van grote waarde voor de natuurlijke rijkdom en recreatie. Daarom kijkt Rijkswaterstaat in het programma Stroomlijn samen met terreineigenaren en beheerders hoe het rivierengebied in de toekomst zo beheerd kan worden, dat een veilige leefomgeving hand in hand gaat met natuurontwikkeling- en beleving. Rijkswaterstaat is samen met partners als Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen gestart met het vegetatiebeheer in de uiterwaarden. De komende jaren worden deze werkzaamheden in het hele rivierengebied uitgevoerd.

Inloopbijeenkomst

Op 11 oktober 2012 is er een inloopbijeenkomst in Brasserie Kriebelz, Dorpstraat 59 7296 AL Terwolde. Omwonenden en belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen binnenlopen van 19:00 tot 21:00 uur. Om 19:30 uur wordt een korte presentatie gehouden. Tijdens de bijeenkomst wordt meer verteld over het programma Stroomlijn en over de maatregelen in de uiterwaarden van Terwolde en Welsumerveld. Aanwezigen kunnen zich ter plaatse ook opgeven om met Rijkswaterstaat en Dienst Landelijk Gebied het gebied in te gaan.

Deel dit
Mail
Bellen