Huishoudinkomenstoets Wet werk en bijstand

Op 1 januari 2012 werd in de Wet werk en bijstand (WWB) de huishoudinkomenstoets ingevoerd. Per gezin werd nog maar één uitkering mogelijk en er zou voortaan bij het vaststellen van het recht op bijstand ook gekeken worden naar het inkomen van meerderjarige inwonende kinderen.
Op 26 april 2012 hebben vijf partijen in de Tweede Kamer het zogenoemde lenteakkoord gesloten. Hierin hebben zij onder andere besloten de huishoudinkomenstoets af te schaffen. Het is voor gemeenten lange tijd onduidelijk gebleven wanneer deze toets zou worden afgeschaft en welke voorwaarden daarbij gelden. De huishoudinkomenstoets stond namelijk nog steeds in de wet, en gemeenten zijn verplicht de wettelijke regels uit te voeren.

Op 29 mei 2012 heeft de staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel tot het afschaffen van de huishoudinkomenstoets ingediend bij de Tweede Kamer. Hij heeft de gemeenten daarbij gevraagd om met ingang van 26 april 2012 te stoppen met de uitvoering van de huishoudinkomenstoets. Op 10 juli 2012 is de Wet afschaffing huishoudinkomenstoets door de Eerste Kamer aangenomen en deze werkt terug tot 1 januari 2012.

Hebt u vragen, neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de vakgroep Sociale Zaken tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 9.00 uur tot 10.00 uur via telefoonnummer 14 0570.

 

Deel dit
Mail
Bellen