Huishoudinkomenstoets Wet werk en bijstand afgeschaft

Op 1 januari 2012 werd in de Wet werk en bijstand (WWB) de huishoudinkomenstoets ingevoerd. Per gezin werd nog maar één uitkering mogelijk en er zou voortaan bij het vaststellen van het recht op bijstand ook gekeken worden naar het inkomen van meerderjarige inwonende kinderen.
Op 26 april 2012 hebben vijf partijen in de Twee Kamer het zogenoemde lenteakkoord gesloten. Hierin hebben zij onder andere besloten de huishoudinkomenstoets af te schaffen. Het is voor gemeenten lange tijd onduidelijk gebleven wanneer deze toets zou worden afgeschaft en welke voorwaarden daarbij gelden.

Op 26 april 2012 hebben vijf partijen in de Twee Kamer het zogenoemde lenteakkoord gesloten. Hierin hebben zij onder andere besloten de huishoudinkomenstoets af te schaffen. Het is voor gemeenten lange tijd onduidelijk gebleven wanneer deze toets zou worden afgeschaft en welke voorwaarden daarbij gelden. De huishoudinkomenstoets stond namelijk nog steeds in de wet, en gemeenten zijn verplicht de wettelijke regels uit te voeren. Op 29 mei 2012 heeft de staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel tot afschaffen van de huishoudinkomenstoets ingediend bij de Tweede Kamer. Hij heeft de gemeenten daarbij gevraagd om met ingang van 26 april 2012 te stoppen met de uitvoering van de huishoudinkomenstoets. Op 10 juli 2012 is de Wet afschaffing huishoudinkomenstoets door de Eerste kamer aangenomen en deze werkt terug tot 1 januari 2012.

Wat betekent dit voor u?

  •  Ontvangt u op dit moment een WWB-uitkering en heeft de gemeente u laten weten dat uw uitkering per 1 juli 2012 vanwege de huishoudinkomenstoets zal worden aangepast of beëindigd?
    Door het afschaffen van de huishoudinkomenstoets zal uw uitkering niet worden aangepast of worden beëindigd. U bent hierover al mondeling geïnformeerd. Hierover ontvangt u nog een brief van de gemeente.
  • Is aan u na 1 januari 2012 een WWB-uitkering toegekend en is daarbij rekening gehouden met de huishoudinkomenstoets?
    Uw uitkering kan worden aangepast. U ontvangt hierover nog een brief van de gemeente.
  • Is uw aanvraag om een uitkering na 1 januari 2012 afgewezen of heeft u een bericht ontvangen dat uw aanvraag niet wordt behandeld omdat rekening is gehouden met de huishoudtoets?
    Dan ontvangt u van de gemeente ofwel een nieuw besluit ofwel een verzoek om contact met de vakgroep Sociale Zaken van de gemeente op te nemen.
  • Heeft u zich na 1 januari 2012 bij het UWV Werkbedrijf gemeld om een bijstandsuitkering aan te vragen, en heeft het UWV Werkbedrijf of de gemeente tegen u gezegd dat u als gevolg van de huishoudinkomenstoets geen recht op bijstand had, en dat u daarom geen aanvraag in kon dienen?
    U kunt zich opnieuw bij het UWV Werkbedrijf melden om alsnog een bijstandsaanvraag in te dienen. De bijstand zal dan –als u aan alle voorwaarden voor het recht op bijstand voldoet- worden toegekend vanaf de datum waarop het recht op bijstand is ontstaan, maar niet eerder dan 1 januari 2012. U kunt de aanvraag om bijstand met terugwerkende kracht indienen tot uiterlijk twee maanden na de datum waarop de wet tot afschaffing van de huishoudinkomenstoets in het Staatsblad is gepubliceerd. Als u zich te laat meldt om een bijstandsaanvraag in te dienen wordt een bijstandsuitkering niet eerder toegekend dan vanaf de datum van de laatste melding. De wet is op 17 juli 2012 in het Staatsblad gepubliceerd. Dit betekent dat u zich voor 17 september 2012 dient te melden bij het UWV Werkbedrijf.
  • Heeft u zich na 1 januari 2012 niet voor een bijstandsaanvraag gemeld bij het UWV Werkbedrijf omdat u dacht op grond van de huishoudtoets geen recht op een bijstandsuitkering te hebben?
    Dan geldt voor u hetzelfde als hierboven, namelijk dat u zich voor 17 september 2012 bij het UWV Werkbedrijf moet melden.
  • Heeft u in 2012 bijzonder bijstand, langdurigheidstoeslag of reductieregeling aangevraagd maar is deze afgewezen op grond van de huishoudinkomenstoets óf heeft u geen aanvraag ingediend omdat u ervan uit ging geen recht te hebben?
    U kunt zich opnieuw bij de vakgroep Sociale Zaken van de gemeente melden om alsnog een van bovengenoemde aanvragen in te dienen. De aanvraag zal dan, als u aan alle voorwaarden voor het recht op bijzondere bijstand of de langdurigheidstoeslag voldoet, worden toegekend vanaf de datum waarop het recht is ontstaan, maar niet eerder dan 1 januari 2012. U kunt de aanvraag met terugwerkende kracht indienen tot uiterlijk twee maanden na de datum waarop de wet tot afschaffing van de huishoudinkomenstoets in het Staatsblad is gepubliceerd. Als u zich te laat meldt om de aanvraag in te dienen wordt de uitkering niet eerder toegekend dan vanaf de datum van de laatste melding. De wet is op 17 juli 2012 in het Staatsblad gepubliceerd. Dit betekent dat u voor 17 september 2012 contact op moet nemen met de vakgroep Sociale Zaken.

Informatie

Heeft u vragen, neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de vakgroep Sociale Zaken tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 9:00 uur tot 10:00 uur viatelefoonnummer 14 0570.

Deel dit
Mail
Bellen