Olst-Wijhe solide financieel beleid

De gemeente streeft naar een evenwichtig financieel beleid. Ook in een tijd waarin veel externe ontwikkelingen gevolgen hebben voor de financiële positie van de gemeente. Daarom is een compleet beeld gemaakt waarin toekomstige wensen gekoppeld zijn aan de financiële mogelijkheden van onze gemeente. De financiële stand van zaken, de risico’s en de als gevolg daarvan benodigde bezuinigingen: alles is in evenwicht bij elkaar gebracht in de Kadernota 2013-2016.

In de Kadernota 2013-2016 staat het financiële perspectief voor de komende jaren beschreven en geeft aan hoe we aan willen sluiten op ontwikkelingen. Er zijn diverse autonome ontwikkelingen (ontwikkelingen die buiten de gemeente om plaatsvinden, maar die wel gevolgen hebben voor de gemeente) die op ons afkomen, zoals ontwikkelingen rondom de algemene uitkering en verschillende kostenverhogingen. Er wordt afgewaardeerd op de grondexploitaties op basis van bijgestelde inzichten en verwachtingen. Daarnaast zijn er een aantal risico’s te onderkennen. Deze hebben betrekking op de decentralisatieprojecten en de aangekondigde nieuwe rijksbezuinigingen die doorwerken op de gemeente. De omvang van de risico’s staat op dit moment nog niet vast, maar op basis van de actuele gegevens kan al wel worden gerekend op een bezuiniging op de uitkering van het Gemeentefonds van €400.000.

De gemeente  wil ondanks de crisis geld vrijmaken voor ontwikkelingen die van belang zijn voor de toekomst. Zo stelt het college voor de financiële gevolgen van autonome ontwikkelingen mee te nemen en bij de begroting 2013 een afweging te maken tussen de nieuwe beleidsambities. Zaken die een extra investering vragen, hebben betrekking op het fietspad aan de Mengerweg, veilige schoolzones, voet- en fietsbrug op Fortmond, ongediertebestrijding (eikenprocessierups), aanpak huiselijk geweld, kunst en cultuur, beheer en onderhoud van de korenmolens en de Impuls Brede Sport.

Afgelopen jaar is er uitgebreid met de samenleving gesproken over een pakket aan bezuinigingsmaatregelen die uitgevoerd moest worden. De uitvoering van deze maatregelen loopt volgens planning. Bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar, zal het college een sluitend meerjarenperspectief 2013-2016 presenteren. Om dit te bereiken zal de gemeente, vanwege de bijgestelde verwachtingen en de op ons af komende rijksbezuinigingen, met voorstellen moeten komen om de financiële positie in evenwicht te houden. De gemeenteraad wordt in verband daarmee op 25 juni een bestuursopdracht Heroverweging, fase 3, voorgelegd. De raad neemt bij de vaststelling van de begroting in november 2012 een besluit over de bezuinigingen, de voorstellen rondom nieuw beleid en de hoogte van de belastingen en tarieven.

De Kadernota vormt de basis voor de begroting. De behandeling van deze Kadernota vindt plaats tijdens de raadsvergadering op 25 juni 2012 vanaf 20.00 uur. Dit is een openbare vergadering waarbij iedereen aanwezig kan zijn.

U kunt de Jaarstukken 2011 en de Kadernota 2013-2016 downloaden om volledig door te nemen.

Deel dit
Mail
Bellen