Korsthoutskoolzwam aangetroffen in oude Beuken Oranjelaan

Tijdens de werkzaamheden in de Oranjelaan te Wijhe is geconstateerd dat twee grote beuken ten hoogte van huisnummer 14 zijn aangetast door een zwam. Hierop heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de stabiliteit en de levensverwachting van deze bomen. Dit onderzoek is gedaan door een boomtechnisch bureau uit Raalte. Zij hebben geconcludeerd dat de bomen door de aantasting door de korsthoutskoolzwam risicobomen zijn en hebben het advies gegeven de bomen op korte termijn te kappen.

De korsthoutskoolzwam tast het stamhout van de boom ernstig aan waardoor houtrot ontstaat en de boom zijn stevigheid verliest. Vanwege de slechte conditie bestaat een reële kans op een windworp van de boom (omvallen bij sterke wind) en kan er dood hout uit de boom vallen.

Eerder dit jaar zijn in de Oranjelaan de beuken voor de Rabobank gekapt, omdat ook deze bomen een lage levensverwachting hadden. Er is toen vanuit gegaan dat de twee oude beuken in de Oranjelaan wel behouden konden worden. Nu is gebleken dat ook deze bomen helaas gekapt moeten worden.

De gemeente had de karakteristieke bomen in het centrum graag willen behouden, maar de gemeente kan de veiligheid nu niet meer garanderen. Er is daarom besloten de bomen op korte termijn te kappen. Bij de reconstructie van de Oranjelaan worden in het najaar van 2012 twee nieuwe beuken aangeplant in de groenstrook.

Voor de kap van de twee beuken is een omgevingsvergunning met de activiteit het vellen van houtopstand verleend. Belanghebbenden kunnen hiertegen een bezwaarschrift indienen.

 

Deel dit
Mail
Bellen