Informatieavond over herziening bestemmingsplan Uiterwaarden

Op 22 juni 2012 zal de terinzagelegging van de Partiële herziening bestemmingsplan Uiterwaarden starten. Het plangebied bestrijkt Fortmond en delen van de uiterwaarden bij Olst en Welsum. Gedurende zes weken (tot en met 3 augustus 2012) is er de gelegenheid om zienswijzen in te dienen.

Hoe zat het ook alweer?

Om de uitvoering van het nieuwe inrichtingsplan IJsseluiterwaarden Olst mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan Uiterwaarden opgesteld. Deze gaat vergezeld met de milieueffectrapportage waarin de effecten van het plan op de omgeving beschreven staan. Ook is de zogenaamde ‘passende beoordeling’ onderdeel van de stukken. Hierin worden de effecten van het plan beschreven op de delen van het plan die onder de Natuurbeschermingswet vallen.

Bepaalde planonderdelen (o.a. de brug) vragen om een bestemmingsplanwijziging. Omdat bovendien niet zeker is dat alle benodigde gronden minnelijk verworven kunnen worden (er kan dus in specifieke gevallen sprake zijn van onteigening), moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. In het bestemmingsplan zal namelijk de functie/bestemming van deze gronden veranderen. Vanwege de noodzaak voor het doorvoeren van bestemmingsplanwijzigingen, is de initiatiefnemer van het project wettelijk verplicht om een m.e.r.-procedure (milieueffectrapportage) te volgen.

De m.e.r. procedure is in 2011 gestart met het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (R&D). De Notitie beschrijft wat het plan inhoudt en welke alternatieven worden beschouwd. De herinrichting brengt milieueffecten met zich mee, op het gebied van onder meer rivierkunde, natuur, bodem en grondwater. In de Notitie R&D wordt aangegeven welk onderzoek er naar deze milieueffecten wordt voorzien. De Notitie R&D heeft vooral een informatief karakter over de plannen en voornemens voor onderzoek, en bevat geen besluiten. De notitie R&D heeft 4 april tot en met 16 mei 2011 ter inzage gelegen. Alle reacties zijn verzameld en beantwoord in de zogenaamde Reactienota. Deze nota heeft er toe geleid dat de Notitie R&D op onderdelen is aangepast. Beide documenten zijn te vinden op www.overijssel.nl/thema's/water/projecten/ijsseluiterwaarden/publicaties/.

Inmiddels is de MER-rapportage  afgerond die samen met het bestemmingsplan ter inzage zal worden gelegd. Hierin is een voorkeursalternatief gekozen. Dit alternatief is het nieuwe inrichtingsplan.

Informatiebijeenkomst

De gemeente wil u samen met de provincie Overijssel en de Dienst Landelijk Gebied graag uitnodigen voor een informatiebijeenkomst over het bestemmingsplan. Deze bijeenkomst start met een algemene toelichting  en gaat daarna in op de procedure. Na de pauze kunt u kaartmateriaal bekijken en vragen stellen aan deskundigen van de betrokken organisaties. Namens de gemeente en de stuurgroep zal burgemeester Ton Strien aanwezig zijn.

De bijeenkomst vindt plaats op 19 juni 2012 in zaal Ripperda, Rijksstraatweg 97 te Den Nul. De aanvang is om 19:30 uur.

Deel dit
Mail
Bellen