Statiegeldmanifest

Wethouder Cor van den Berg heeft op dinsdag 1 mei 2012 het statiegeldmanifest getekend op de website www.echteheld.nl. Hiermee steunt hij als milieuwethouder het initiatief om het statiegeldsysteem uit te breiden naar kleine plastic flesjes.

De inzamelresultaten voor plastic statiegeldflessen zijn ongekend hoog: meer dan 95% van de grote flessen voor frisdrank en water worden ingeleverd. Doordat de statiegeldflessen goed worden gerecycled geeft dat veel winst voor het milieu.

Flesjes

Op kleine plastic flessen zit in Nederland nog geen statiegeld. Het gevolg is dat meer dan de helft van die flesjes niet apart wordt ingezameld. Honderden miljoenen flesjes gaan nog ‘gewoon’ de vuilnisbak in en worden daarna verbrand. En tientallen miljoenen flesjes worden op straat of in de natuur weggegooid. Plastic flesjes veroorzaken daarmee hoge opruimkosten voor de gemeente. Ook veroorzaakt zwerfvuil veel dierenleed, doordat vogels en zeedieren de plastic afvalresten aanzien voor voedsel.

Effectief

Wanneer plastic flessen zonder statiegeld worden ingezameld kost het veel geld en moeite om de vervuilde en gemengde afvalstromen in te zamelen en te sorteren. De opbrengst van de uitgesorteerde kunststof is dan relatief klein. Met een statiegeldsysteem wordt alle kunststof gerecycled en is het recyclaat van hoge kwaliteit. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en voorkomt veel CO2-uitstoot van nieuwe kunststofproductie. Statiegeld op kleine flesjes voorkomt dus milieuschade én troep op straat.

www.echteheld.nl

De campagne ’Een Echte Held Kiest Statiegeld’ wordt uitgevoerd door Stichting Ons Statiegeld (SOS) en is een initiatief van de milieubeweging, afvalbedrijven en gemeenten. Op de website kan iedereen een handtekening achterlaten en zo de actie steunen. Op 12 juni 2012 biedt Stichting Ons Statiegeld de Echte Heldpetitie aan aan de Tweede Kamer.

Deel dit
Mail
Bellen