Gemeente stelt bestemmingsplan Buitengebied vast

De gemeente heeft op 21 mei 2012, als eerste van de drie samenwerkende gemeenten, het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. De gemeenten Deventer en Raalte zullen het plan in juni dit jaar in de raadsvergadering brengen. Met de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied Olst-Wijhe is een eerste aanzet gemaakt naar een eenduidig ontwikkelingsgericht beleid voor het Sallandse buitengebied.


Bestemmingplan Buitengebied

Het bestemmingsplan Buitengebied biedt vele ontwikkelingskansen voor ondernemers in het buitengebied, die zeker in deze zware economische tijden perspectief kunnen bieden voor de toekomst. Dit kan door het bieden van flexibiliteit. Daarom zijn in dit plan alleen kaders vastgesteld waarbinnen ontwikkeld kan worden en is niet van te voren bepaald wat wel en niet is toegestaan. Zo is er nu de mogelijkheid voor agrarische bedrijven om bouwvlakken te vergroten en wordt ruime mogelijkheid geboden voor nevenactiviteiten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het gehele raadsbesluit kunt u vanaf 26 mei vinden op onze website.

Amendement

De gemeenteraad heeft unaniem twee amendementen vastgesteld. Deze hebben betrekking op kleinschalige windenergie en de overschrijding van het bouwvlak. Beide amendementen worden opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied.
Met betrekking tot de kleinschalige windenergie heeft de raad een unaniem amendement ingediend over de hoogte van de windturbine. In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied was voorgesteld een ashoogte (het punt waar de wieken samenkomen) van 15 meter aan te houden. De raad heeft aangegeven dat de tiphoogte (de hoogte punt van de wiek) maximaal 25 meter mag zijn. Wat betreft het amendement met betrekking tot het bouwvlak, is er een extra optie opgenomen door de raad. Het bestemmingsplan had twee opties, namelijk dat een bouwvlak met 250 vierkante meter overschreden mag worden zonder dat hiervoor het bouwvlak aangepast hoeft te worden. Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het bouwvlak te vergroten. De raad heeft een optie toegevoegd, namelijk het overschrijden van het bouwvlak met maximaal 1,5 hectare. Zo kan met verschillende procedures meegewerkt worden aan het overschrijden of het vergroten van bouwvlakken van agrarische bedrijven. Hierbij worden tijd en kosten beperkt.

Voortraject

In 2006 zijn de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte gestart met de aanbesteding voor het opstellen van een eenduidig bestemmingsplan voor het buitengebied van Salland. Om dit plan te realiseren heeft er een partiële herziening plaatsgevonden voor het onderdeel intensieve veehouderij, is er een Nota van Uitgangspunten opgesteld en is het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) vastgesteld. Begin 2010 heeft het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied ter inzage gelegen. Daarna zijn 325 inspraakreacties en vooroverlegreacties ontvangen. De gemeente heeft daarom consultatierondes,  één op één gesprekken gevoerd met ondernemers in het buitengebied. Hier is volop gebruik van gemaakt. Vervolgens is het ontwerpbestemmingsplan in september 2011 vrijgegeven en heeft dit plan zes weken ter inzage gelegen. Dit leverde 138 zienswijzen op die door de gemeente beoordeeld zijn, waarna het plan voor zover nodig is aangepast en dus op 21 mei jl. door de raad van de gemeente Olst-Wijhe is vastgesteld.

Vervolg

De laatste wijzigingen worden in het plan aangepast, waarna dit zes weken ter inzage ligt. Naar verwachting zal dit van eind juni tot begin augustus 2012 zijn. Wanneer deze termijn precies in gaat, wordt op de gemeentelijke pagina in de Huis aan Huis gepubliceerd.

Deel dit
Mail
Bellen