Jeugd leert omgaan met landbouwverkeer

Leerlingen van de basisscholen komen regelmatig grote landbouwvoertuigen tegen. Daarom kreeg de jeugd van de basisscholen uit de Elshof en Wesepe op donderdag 10 mei 2012 een speciale bijscholing. Zij kregen les in het kader van het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL). Tijdens het project konden de leerlingen uit de hoogste groepen van o.b.s. de Elshof en de A. Bosschool de gevaren van grote voertuigen ervaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren. Ondanks de regen hebben de leerlingen goed hun best gedaan.

Ook met de skelter wordt er geoefend in de omgang met (grote) tractoren

Emiel Burgers is projectleider van het project VOMOL en landbouwdocent van AOC-Oost. “Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zich voor het eerst in het ‘echte verkeer’ Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig”, vertelt de landbouwdocent. “De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij vaker grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen.”

Op het bedrijf Flierman BV in Schalkhaar vond de les plaats. Verder waren ook Twentrac BV, landbouwbedrijf Hulsegge en ROC Landstede met grote trekkers, ploegen, combines en schudders naar het terrein gekomen. Ook de verkeersouders, de gemeente Olst-Wijhe en AOC-Oost opleidingen waren aanwezig. De verkeersouders en docenten van de basisscholen zijn enthousiast over het project.

De les vond plaats onder begeleiding van studenten van ROC Landstede van de opleiding gemechaniseerd Loonwerk en monteur mobiele werktuigen, samen met de loonwerkers. Op het terrein kregen de leerlingen uitleg en werden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Ten slotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken werd wat de kinderen geleerd hebben. Emiel Burgers: “We wijzen aan de hand van foto’s op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer”.

Deel dit
Mail
Bellen