Grote belangstelling bij de themabijeenkomst Wijhe’92

Op dinsdagavond 3 april organiseerde Wijhe’92 in samenwerking met Team Sportstimulering Olst-Wijhe (SOW) en de Hogeschool Windesheim een themabijeenkomst over de ‘bijzondere sporter’. Dat de ‘bijzondere sporter’ leeft binnen de voetbalvereniging was wel duidelijk; onder de trainers, leiders en coördinatoren was de belangstelling groot.

Iedere sportvereniging heeft ze wel in hun teams zitten, de ADHD-er, de Autist of de ADD-er. Dit zijn van een afstand vaak normale jongens en meiden die naar de sportvereniging komen om te sporten en plezier te beleven in bewegen. Maar van dichtbij blijkt dat deze sporters net even anders reageren dan anderen. Het zorgt vaak voor onbegrip en onmacht bij de trainers, begeleiders en coördinatoren van sportverenigingen. Deze ‘bijzonder sporters’ vragen om een andere manier van training geven en begeleiden en dat is wat de insteek was van de themabijeenkomst.

De themabijeenkomst is georganiseerd omdat er binnen Wijhe’92 vraag was naar hulp en kennis over het omgaan met de ‘bijzondere sporter’ binnen de reguliere teams. Via de Hogeschool Windesheim in Zwolle is het gelukt om een bijeenkomst te organiseren met dit thema. Het inhoudelijke deel van de themabijeenkomst werd verzorgt door twee studenten van de opleiding Bewegingsagogie en Psychomotorische therapie, ondersteunt door Cor Niks. Cor is docent aan de Hogeschool Windesheim en ervaren pedagogisch therapeut. De bijeenkomst begon met een theoriedeel over de kenmerken van de verschillende ‘bijzondere sporters’. Er werd aandacht besteed aan de do’s en dont’s die tijdens de trainingen en wedstrijden van pas kunnen komen. Na een korte pauze werd de theorie op het voetbalveld in de praktijk gebracht. In verschillende situaties werd de theorie omgezet naar handelingen met als doel bewustwording van je doen en laten als trainer en leider. 

De reacties aan het einde van avond waren zeer positief en de avond werd beschreven als waardevol en leerzaam. Het is mogelijk dat in de toekomst vaker themabijeenkomsten georganiseerd gaan worden. De bijeenkomst heeft stof tot nadenken doen opwaaien en de trainers, leiders en coördinatoren handvaten gegeven om nog beter om te kunnen gaan met hun spelers.

Wilt u meer weten over deze bijeenkomst of heeft u als vereniging ook interesse in een themabijeenkomst. U kunt dan contact opnemen met sow@olst-wijhe.nl.

Deel dit
Mail
Bellen