Bestrijding eikenprocessierups 2012

Het voorjaar is weer begonnen. Dit betekent dat de eikenprocessierups ook weer voorkomt in de eiken. Van mei tot juli kan de eikenprocessierups in processieachtige colonnes of groepen in spinselnesten op eiken voorkomen. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen, huisdieren en vee ernstige irritaties van huid, ogen en luchtwegen kunnen geven. Deze brandharen kunnen ook op een later tijdstip vrijkomen uit de nesten. Eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rupsen, maar gaan hier doorgaans niet aan dood.

Bestrijding
Vanwege de grote overlast in 2011 is er voor gekozen om de rups op twee manieren te bestrijden. Een aantal lanen in de gemeente wordt preventief behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Vervolgens wordt gekeken of er nog veel nesten aanwezig zijn die verwijderd worden. Binnen de prioriteitsgebieden, met name de bebouwde kom, worden rupsnesten verwijderd door ze weg te zuigen.

De locaties die preventief worden behandeld zijn locaties waar vorig jaar veel overlast is geweest. Dit zijn vooral eikenlanen buiten de bebouwde kom. Hier wordt gespoten met het biologische bestrijdingsmiddel XenTari. Deze werkzaamheden worden van eind april tot en met half mei uitgevoerd. De straten waar wordt gespoten vindt u in de tabel in de bijlage.

Binnen de bebouwde kom (prioriteitsgebieden) worden van mei tot met juli alle rupsnesten weggezogen door onze aannemer. Binnen de bebouwde kom komt tweewekelijks een ronde om alle rupsnesten te verwijderen. Eikenprocessierupsen die buiten de lanen of prioritaire gebieden worden waargenomen worden in principe niet bestreden. Mocht u op deze locaties toch overlast hebben van de eikenprocessierups dan horen wij dit graag. Als richtlijn hanteren wij hiervoor een diameter van 30 meter rondom de oprit waarbinnen de eikenprocessierups wordt bestreden van woningen.

Meldingen
Mocht u de eikenprocessierups op gemeentelijke bomen signaleren binnen de prioritaire gebieden dan horen wij dit graag. U kunt dit melden via het klantcontactcentrum en via telefoonnummer 14 0570. Hebt u in uw eigen bomen rupsen aangetroffen dan kunt u deze voor eigen rekening laten bestrijden door de aannemer die voor de gemeente de bestrijding uitvoert.

Informatie
Op onze website zijn op kaarten te zien waar de lanen worden bespoten en wat de grenzen van de prioritaire gebieden zijn. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website www.ggd.nl of u kunt contact opnemen met de GGD, via 038-4281428 of via info@ggdijsselland.nl.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Bestrijding eikenprocessierups  pdf 14,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen