Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst bereiden uitvoering AWBZ voor

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Voorst trekken gezamenlijk op in de decentralisatie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Als het aan het kabinet ligt gaat de uitvoering van de Awbz vanaf 2013 van het Rijk over naar de gemeenten. Daarom hebben de vier betrokken gemeenten afgesproken gezamenlijk een visie te ontwikkelen op de uitvoering van deze nieuwe taak. De gemeente moet voor 2013 dus goed weten welke ondersteuningsvraag op haar af komt en hoe zij denkt die ondersteuning te gaan bieden.

Via de AWBZ kunnen mensen met een matige of zware beperking begeleiding krijgen in hun dagelijkse leven. Deze begeleiding kan variëren van dagbesteding tot hulp bij de financiële administratie. Mensen komen voor begeleiding in aanmerking als de kans groot is dat ze anders in een instelling terechtkomen of verwaarloosd raken..

Minder geld

De regering vindt dat de AWBZ goedkoper kan als gemeenten de regeling overnemen. Volgens het Rijk kunnen gemeenten makkelijker verbanden leggen met andere Wmo-voorzieningen en gemeentelijke taken, zoals re-integratie, de bijstand, en het woon- en jeugdbeleid. Hierdoor kunnen gemeenten de ondersteuning efficiënter en effectiever uitvoeren. Zij krijgen dan ook minder geld voor de AWBZ dan het Rijk nu beschikbaar heeft.

Deel dit
Mail
Bellen