Blauwe hondenpoepbakken weg

In 2010 is de beleidsnota ‘Hondenpoep overlast is mensenwerk’ geïmplementeerd in onze gemeente. Het doel van dit plan is om de grootste bron van ergernis, de hondenpoep, aan te pakken.

Hiervoor hebben we:
• de regelgeving aangepast
• in de kernen Olst en Wijhe blauwe bakken geplaatst in samenspraak met de inwoners
• een opruimmiddel aangeboden aan de hondenbezitters
• een hondenuitlaatkaart ontwikkeld
• gecommuniceerd over het beleid
• handhavend opgetreden door de toezichthouders (ook in burger)

Er wordt wekelijks zo’n 150-200 kg hondenpoep in de blauwe bakken aangetroffen. Hondenpoep dat vroeger in de openbare ruimte lag. Veel hondeneigenaren ruimen de poep dus op en doen dit over het algemeen netjes in een zakje. Helaas zijn er nog steeds hondenbezitters die zich niet aan de regels houden. Bewoners vinden dat erg vervelend. Uit metingen blijkt dat de openbare ruimte over het algemeen schoner is geworden ten aanzien van hondenpoep.
In het kader van de bezuinigingen is nagedacht over mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Een van de gekozen maatregelen is de besparing op het hondenpoepbeleid van € 18.000, -. Deze maatregel is nodig om de begroting 2013 en de meerjarenraming 2014-2016 sluitend te krijgen. Dit budget wordt gebruikt voor onderhoud aan de blauwe bakken, het ledigen ervan en monitoring van het beleid.

Blauwe bakken eind 2012 weg

De blauwe hondenpoepbakken verwijderen wij voor de jaarwisseling uit de openbare ruimte. Uit ervaring is gebleken dat de hondenpoep vaak wordt opgeruimd door het gebruik van een hondenpoepzakje. Van stankoverlast is dan geen sprake. Hierdoor is er geen bezwaar om de ‘gewone’ afvalbakken in de openbare ruimte te gebruiken voor het deponeren van de hondenpoep.

Opruimplicht

Dat de bakken verdwijnen, betekent niet dat er geen regels meer zijn. De regels blijven zoals deze waren. U kunt het opruimzakje met uitwerpselen van uw hond(en) dus deponeren in de ‘gewone’ vuilnisbakken of thuis in de grijze container. Gebruikt u geen zakje maar bijvoorbeeld een schepje, dan kan de hondenpoep thuis in de groene container.

Opruimmiddel

U kunt nog steeds een opruimmiddel ophalen bij onze publieksbalies tijdens de openingstijden. Dit is ook mogelijk als u al eens eerder een opruimmiddel heeft opgehaald. Voor dit aanbod geldt wel: 1 opruimmiddel per klant en zo lang als de voorraad strekt.

 

Deel dit
Mail
Bellen