Gemeenten kiezen voor integrale jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen van Carinova naar GGD IJsselland. De gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst brengen vanaf 1 april 2013 de totale jeugdgezondheidszorg (JGZ) onder bij GGD IJsselland. Deze samenvoeging waarborgt de samenhang van de preventieve JGZ voor kinderen van 0 tot 19 jaar.

Op dit moment gaan kinderen van 0 tot 4 jaar naar het consultatiebureau van Carinova. De jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4 tot 19 jaar ligt in handen van GGD IJsselland. Het voordeel van één organisatie voor de preventieve zorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar is dat er zonder onderbreking en overdracht een ‘doorgaande lijn’ is voor vragen en problemen, die kunnen ontstaan bij het gezond opgroeien en opvoeden. Ouders hebben vanaf april 2013 te maken met één herkenbare organisatie voor preventieve jeugdgezondheidszorg voor hun kinderen.

 

GGD IJsselland heeft voor de samenvoeging van de jeugdgezondheidszorg een ondernemingsplan JGZ voor de jaren 2013 – 2017 opgesteld met de titel ‘Flexibel, alert en in verbinding’. Uitgangspunt is dat de jeugdgezondheidszorg alle kinderen in beeld heeft en kan begeleiden bij het gezond opgroeien. Daarbij wil de Jeugdgezondheidszorg haar aandacht vooral richten op kinderen die dit het meest nodig hebben. De taken van de jeugdgezondheidszorg worden meer flexibeler en gericht ingevuld. Alle kinderen worden nog steeds op vaste momenten onderzocht, waarvan de eerste bezoeken thuis plaatsvinden. Daarnaast kunnen ouders van gezonde kinderen van andere diensten gebruik maken dan ouders van kinderen die meer zorg en aandacht nodig hebben. De JGZ wil ouders meer keuzevrijheid bieden. Er wordt ook meer samenhang aangebracht met ontwikkelingen binnen het centrum voor jeugd en gezin (CJG).

 

In het ondernemingsplan is onder meer te lezen dat het aantal consultatiebureaus vanaf 2014 wordt teruggebracht. Dit is noodzakelijk om de Jeugdgezondheidszorg betaalbaar te houden.

In iedere gemeente blijft een consultatiebureau bereikbaar, de reisafstand kan wel toenemen. De consultatiebureaus worden zo ingericht dat er sprake is van meer service en ruimere bezetting en openingstijden. Dat geeft ouders meer keuzemomenten. Bij de overgang zullen medewerkers van Carinova hun baan behouden en in dienst komen bij de GGD IJsselland

 

Voor de gemeente betekent uitvoering van het ondernemingsplan dat het aantal consultatiebureaus wordt teruggebracht van drie naar één. Het komende jaar wil het college van burgemeester en wethouders onderzoeken wat de beste locatie is voor het concentreren van de consultatiebureaus. Belangrijk is dat de jeugdgezondheidszorg de laagdrempelige toegang blijft voor ouders en kinderen met opvoedings- en opgroeivragen. De inloopspreekuren van het CJG zullen in de verschillende kernen blijven bestaan. Hierbij zal aansluiting gezocht worden bij locaties waar ouders met hun kinderen al komen, zoals scholen en kinderdagverblijven.

Deel dit
Mail
Bellen