Hondenpoepbakken uit openbare ruimte

Vorige week hebben wij u geïnformeerd over de wijzigingen in het hondenpoepbeleid. De blauwe hondenpoepbakken verdwijnen uit de openbare ruimte. Op 18 en 19 december worden de hondenpoepbakken verwijderd.

Hondenbezitters kunnen de ‘gewone’ afvalbakken in de openbare ruimte gebruiken voor het deponeren van de hondenpoep, het liefst in een zakje om stankoverlast te voorkomen. Door deze wijziging worden nu ook de hondenbezitters in de kleinere kernen gefaciliteerd, hier stonden namelijk geen blauwe hondenpoepbakken.

‘Hondenpoep overlast is mensenwerk’

In 2010 is de beleidsnota ‘Hondenpoep overlast is mensenwerk’ geïmplementeerd in onze gemeente. Het doel van dit plan is om de grootste bron van ergernis, de hondenpoep, aan te pakken. Hiervoor hebben we:

  • de regelgeving aangepast
  • in de kernen Olst en Wijhe blauwe bakken geplaatst in samenspraak met de inwoners
  • een opruimmiddel aangeboden aan de hondenbezitters
  • een hondenuitlaatkaart ontwikkeld
  • gecommuniceerd over het beleid
  • toezichthouders (ook in burger) handhavend laten optreden

Er wordt wekelijks zo’n 150-200 kg hondenpoep in de blauwe bakken aangetroffen. Hondenpoep dat vroeger in de openbare ruimte lag. Veel hondeneigenaren ruimen de poep dus op en doen dit over het algemeen netjes in een zakje. Uit metingen blijkt dat de openbare ruimte over het algemeen schoner is geworden ten aanzien van hondenpoep. In het kader van de bezuinigingen is nagedacht over mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Een van de gekozen maatregelen is de besparing op het hondenpoepbeleid van € 18.000, -. Om dit te realiseren worden de blauwe afvalbakken verwijderd.

De bakken verdwijnen maar de regels blijven gelijk. Hoe zijn de regels ook al weer?

  • Binnen de bebouwde kom geldt een opruim- en aanlijnplicht. Zo is uw hond altijd dicht bij u in de buurt. Dat geeft niet alleen omstanders een veilig gevoel, maar u weet ook waar uw hond zijn/haar behoefte heeft gedaan. Zo kunt u het gemakkelijk opruimen. Daarvoor is natuurlijk een opruimmiddel nodig en dus ook verplicht.
  • U kunt het opruimzakje met uitwerpselen van uw hond(en) deponeren in de ‘gewone’ vuilnisbakken of thuis in de grijze container. Gebruikt u geen zakje maar bijvoorbeeld een schepje, dan mag de hondenpoep in de groene container.
  • Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen en daar geldt geen opruimplicht. Houd daarbij wel rekening met erven en weilanden, want dat is privéterrein.
  • Op openbare trapveldjes en speelplaatsen spelen kinderen. Zij zijn vaak helemaal gericht op elkaar en zien niet wat er om hen heen gebeurt. Honden zijn niet toegestaan op deze plekken om ongelukken en overlast van hondenpoep te voorkomen.
  • In de gebieden van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat moeten de viervoeters aangelijnd zijn, tenzij anders staat vermeld op de borden bij de wandelpaden.

Wat kunt u doen als u overlast ervaart?

Spreek de betreffende persoon aan op het gedrag en doe dit op een manier zoals u dit zelf ook prettig vindt. Heeft dit geen effect en kent u de persoon die de overlast veroorzaakt, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen, zij kunnen u adviseren hoe u een dergelijk gesprek kunt voeren en kunnen eventueel bemiddelen. Buurtbemiddeling is bereikbaar via email: info@buurtbemiddelingolstwijhe.nl of telefoon: 0570-651556. Verdere informatie over het project buurtbemiddeling is te vinden op www.buurtbemiddelingolstwijhe.nl.

Als het aanspreken niet helpt, dan kunt u een melding doen via de meldingen- en klachtenknop op onze website of contact opnemen met ons klantcontactcentrum zodat wij een plaatsgerichte controle door de toezichthouders kunnen inplannen.

Opruimmiddel

U kunt nog steeds een opruimmiddel ophalen bij onze publieksbalies tijdens de openingstijden. Dit is ook mogelijk als u al eens eerder een opruimmiddel heeft opgehaald. Voor dit aanbod geldt wel: 1 opruimmiddel per klant en zo lang de voorraad strekt.

Deel dit
Mail
Bellen