Plattelandsprojecten slagen dankzij burgers en LEADER

Succesvolle burgerinitiatieven in de spotlight!
Ondernemende burgers, samenwerking, goede ideeën en financiële steun zijn dé ingrediënten om lokale initiatieven op het platteland te realiseren. Dat is de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst op 7 november in het duurzame kenniscentrum Hibertad in Hardenberg.

Burgers, beleidsmakers en initiatiefnemers hebben gezamenlijk de meerwaarde van lokale initiatieven in beeld gebracht, die ondersteund zijn vanuit het Europese LEADER programma.

De Groene Wensboot in de Kop van Overijssel, het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland in Den Ham, Zuivelboerderij Kaamps in Deurningen, Biomassalland  en de Streekmarkt Twente in Delden. Het zijn enkele van de 165 Overijsselse projecten die geïnitieerd zijn door  burgers met een visie en een sprankelend of innovatief idee. Het zijn projecten die inmiddels hun meerwaarde op het platteland hebben bewezen en als voorbeeld fungeren. Het zijn ook projecten die financieel en met kennis ondersteund zijn door het LEADER-programma 2007-2013 in Overijssel.

De unieke kracht van dit Europees programma is dat het juist kleinschalige initiatieven op lokaal niveau stimuleert om plannen ook daadwerkelijk tot uitvoering te laten komen. Vaak ontstaan er op het platteland goede ideeën, maar ontbreekt het aan financiële capaciteit, kennis of ervaring. Door een een bijdrage uit het LEADER programma blijkt dat deze initiatieven bestaansrecht hebben en zorgen voor lokale bloei, zowel op economisch als op sociaal niveau.

,,Als je een project opzet, gaat daar behoorlijk wat tijd en geld in zitten,” zegt Gerard Willemsen over het project Biomassalland. “Leader heeft ons daar behoorlijk bij geholpen. Een steuntje in de rug is dan altijd welkom.” Gerard legt uit wat het project Biomassalland inhoudt:  “Wij kunnen zorgen dat wij het landschap onderhouden en dat de biomassa die daaruit voortkomt ook in de regionale kachels verstookt wordt. Dat zijn kachels bij agrarische bedrijven, maar ook bij zwembaden en een cluster van huizen”.

Een film van Leader projecten in Overijssel is te zien op het Youtube onder Netwerkplatteland20 en op www.sallandbuiten.nl. Daar staan ook de videoboodschappen van Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij en  Bas Eickhout, waarin zij het belang van de bottom up aanpak van Leader benadrukken. Bas Eickhout: “Het gaat erom dat het lokaal gebeurt. En daarin is Leader heel belangrijk. Ik hoop dan ook dat Overijssel hier heel actief in blijft”.

Deel dit
Mail
Bellen