Uw snoeihout, uw warmte

Op 25 september heeft ons college besloten om het branden van snoeihout, door ziekte aangetast hout, landbouwreststoffen, riet en kaphout niet meer toe te staan per 1 januari 2013. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u met het snoeihout e.d. blijft zitten. Er worden meerdere mogelijkheden geboden om van uw snoeihout af te komen en dat ook nog eens op een heel slimme wijze…. U kunt het namelijk afvoeren door het in de gratis groene container te doen, door een gratis tuinzak te bestellen bij de ROVA, door het weg te brengen naar de ROVA of door het aan Biomassaland te schenken. Zij stoken daarmee bijvoorbeeld voor het Zwembad De Welters in Wijhe. Paas- en vreugdevuren zijn nog wel mogelijk. Hiervoor kunt u ontheffing vragen.

Snoeihout wordt nog wel eens op een stapel verbrand. Het is beter om van uw snoeihout warmte te maken om te gebruiken. Snoeihout is een belangrijke grondstof voor energieopwekking. ROVA beschikt over een biomasssavergister waarmee van al het groenafval van de huishoudens gas wordt gemaakt. Dit gaat weer naar huishoudens die er hun woning mee kunnen verwarmen.

Groene container

Snoeiafval is eigenlijk een grondstof. En daarvan willen we zoveel mogelijk goed gescheiden hebben. Er wordt geen tarief meer gerekend voor het legen van de groene container. Op die manier is het dus nog aantrekkelijker om het gft-afval goed te scheiden. De groene container is in het buitengebied heringevoerd. Veel bewoners composteren daar het groenafval; het is ook mogelijk om de groene container te gebruiken.

Tuinzak

De Tuinzak is te gebruiken om grof  tuinafval af te voeren. De Tuinzak is te reserveren via de website van ROVA (www.rova.nl) of via het klantcontactcentrum van ROVA 038-4273777. Hij wordt gratis bezorgd en weer opgehaald. In de Tuinzak kan een kuub grof tuinafval.

Zelf wegbrengen

Heeft u snoeiafval dat zelfs niet in de Tuinzak past, dan kunt u het wegbrengen naar het afvalstation van ROVA Raalte, Zompstraat 21. Hiervoor wordt géén tarief gerekend aan de poort. Riet en kaphout kunt u ook gescheiden wegbrengen naar het afvalstation. Omdat dit onder bouwafval gerekend wordt, geldt hiervoor wél een tarief.

Biomassalland

Bij het onderhouden van landschap, natuur en bos komt veel, niet door de reguliere houthandel te gebruiken, top-, tak- en snoeihout vrij. Stichting Biomassalland verzamelt dit hout en maakt het geschikt om te stoken in houtkachels. Onder andere Zwembad de Welters wordt ermee verwarmd. Zo komt uw hout dus goed terecht. Wilt u hierover meer weten, dan kunt u contact opnemen met Biomassalland, telefoon 06-20510960 of e-mail naar biomassalland@gmail.com.

Deel dit
Mail
Bellen