Zonnepanelen

Tijdens het kernenbezoek in Den Nul werd door een belangstellende gevraagd wat het milieu voor het milieu betekent. Wat gebeurt er met zonnepanelen als ze na de afschrijving vernietigd moeten worden? Hoewel zonnepanelen ten minste een levensduur van 25 jaar hebben zullen deze toch ooit vervangen moeten worden. Gelukkig is het tegenwoordig zeer goed mogelijk om een groot gedeelte van de materialen te recyclen. Wereldwijd wordt het inzamelen en recyclen van zonnepanelen georganiseerd door PV CYCLE. Deze organisatie is in 2007 opgericht en heeft zich gecommitteerd om een vrijwillig inzamel- en recycleprogramma voor zonnepanelen die aan het einde van hun levensduur zijn, op te zetten. Producenten van zonnepanelen kunnen vrijwillig meewerken om hun product zoveel als mogelijk geschikt te maken voor recycling.

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit materialen die zeer goed te recyclen zijn tot nieuwe zonnepanelen of andere nieuwe producten. Voor zowel dunne film als bulk silicium (mono- en polykristallijn) modules bestaan er zeer geschikte recycleprocessen. Materialen zoals glas, aluminium, evenals een variëteit aan halfgeleidermaterialen, zijn zeer waardevol als deze uit "afval" producten gehaald kunnen worden.

Recyclen zorgt niet alleen voor een afname van het volume afval, maar zorgt er ook voor dat er minder energie nodig is om grondstoffen te winnen en verwerken. Door op de juiste manier te recyclen worden dus zowel de kosten als de invloed op het milieu van de productie van zonnepanelen gereduceerd. Door middel van PV CYCLE probeert de PV industrie een overall systeem van afvalmanagement en recycling op te zetten, gericht op het bereiken van de hoogste economische haalbaarheid en een duurzaam verantwoorde inzameling en recycling van zonnepanelen.

Deel dit
Mail
Bellen