Stand van zaken Bouw Aardehuizen

Na het plaatsen van de ringbalk op de bandenwand van blok 1 is de bekisting van de steunpilaren voor de bandenwand gemaakt en volgestort met beton. Inmiddels zijn de contouren van de eerste twee huizen al behoorlijk zichtbaar!

Bouw aardehuizen

De kolommen waarop de dakconstructie rust, zijn eerst geplaatst. Sommigen daarvan zijn ronde boomstammen. Het ziet er indrukwekkend uit, ook al door de hoogte van de pui. Nadat de dwarsbalkjes tussen de dakspanten zijn geplaatst, is het dak nu grotendeels dichtgelegd met houtplaten.

Tussenevaluatie bouw

Na vier maanden aardehuisbouw is eind september een grote tussenevaluatie gehouden. Ze lopen momenteel wat achter op de planning. Dit komt vooral omdat ze bij de bouw van het eerste blok nog veel moeten uitzoeken en als bouwers nog veel moeten leren. Bij de andere blokken zal dat zeker sneller gaan. Daarom zal er meer worden geïnvesteerd in deskundigheidsbevordering, zoals een gereedschap- en een metseltraining. Trainingen in efficiënt bandenstampen, het lezen van technische tekeningen en het maken van de houtconstructies van de daken staan gepland. Verder is de bouwcoördinatie uitgebreid, waardoor training-on-the-job niet ten koste gaat van de overall coördinatie van de klussen. Ook zullen ze als aankomende bewoners zo mogelijk dagen achter elkaar bouwen, om meer in een klus te komen en zo efficiënter te werken.

Herfst op het kampeerterrein

Gelukkig ontvangt Vereniging Aardehuis nog steeds enthousiaste vrijwilligers. Soms in een tentje, maar vaker in een van de caravans op het kampeerterrein. Een maand geleden konden ze hun leemoven uitproberen met zelfgemaakte pizza's. Twee weken geleden zaten ze nog rond een groot kampvuur. En zelfs nu het kouder en natter wordt, is het goed toeven in de kantine waar de rocket stove iedereen een warme plek biedt. Dus mocht je zin hebben in herfstbouwen, dan ben je welkom!

Hoog bezoek

Twee weken geleden kwamen burgemeesters en wethouders uit de hele provincie Overijssel voor een rondleiding naar de Aardehuizen. De regen van de dag ervoor had het terrein nogal modderig gemaakt. Maar met een 'rode' loper van pallets konden ze het bouwterrein bereiken. Een paar dagen later kwam de Commissaris van de Koningin met een delegatie vanuit de provincie Overijssel. Ook zij kregen een rondleiding over het terrein.

Deel dit
Mail
Bellen