B en W college ‘overvallen’ door visueel gehandicapten

Vier leden van de visueel gehandicaptengroep Kiek Uut hebben een verrassingsbezoek gebracht aan het college van B en W tijdens de collegevergadering van dinsdag 16 oktober. De leden van Kiek uut hadden hun ‘overval’ goed voorbereid. Alleen burgemeester Ton Strien was op de hoogte. De collegeleden, inclusief twee ambtenaren, werden voorzien van speciale brillen (om zo de visuele beperking te ervaren) en hen werd een witte stok overhandigd. Zo konden zij de reis van de B enW kamer op de twee verdieping van het gemeentehuis naar de lunchruimte, in de kelder, ondernemen. Hier werd de lunch genuttigd, met nog steeds de speciale bril op de neus.

Na de lunch mocht men ervaren hoe het is om van het gemeentehuis richting de dichtstbijzijnde bushalte te lopen. Dat ging de één beter af dan de ander. Snel ging het in ieder geval niet.

De leden van Kiek Uut hebben deze verrassingsaanval georganiseerd in het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok op 15 oktober. De witte stok is het symbool van blindheid en slechtziendheid. Hij biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zich op straat te verplaatsen, en zo de automobilisten en voetgangers te wijzen op hun handicap. De witte stok is al uitgevonden in 1930 van de vorige eeuw: de jonge Parisienne Guilly d'Herbemont kwam op het idee. Ze stelde vast dat op straat noch de automobilisten noch de voetgangers oog hadden voor de blinden.
Ze inspireerde zich op de witte stok van de politieagenten en slaagde erin de politieprefectuur van Parijs te overtuigen om blinden en slechtzienden een witte stok te laten gebruiken. Dit gewaagde en baanbrekende initiatief werd al snel bekend en kreeg zowel in Frankrijk als elders ter wereld navolging.

Kiek Uut is een groep visueel gehandicapten woonachtig rondom Deventer. Zij komen maandelijks bijeen en ondernemen dan iets met elkaar. Bij deze gelegenheid waren aanwezig, Hans en Gerrie Bonthuis uit Fortmond, Jan van de Horst uit Wijhe, Gerard Lugtenberg uit Boskamp en Marianne Poppenk uit Olst.

De collegeleden en ambtenaren hebben de ‘overval’ zeker kunnen waarderen en hebben op een ludieke manier ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn.

Deel dit
Mail
Bellen