Voorlichting over landbouwverkeer aan jeugd uit Boskamp

Een flinke tractor of een grote kiepwagen. In het dorpse leven kom je regelmatig een fors landbouwvoertuig tegen. Voor jonge kinderen is dat niet altijd even eenvoudig. Zeker niet als je een relatief nieuwe deelnemer aan het verkeer bent. De jeugd van Boskamp krijgt daarom op vrijdag 20 januari 2012 een wel heel speciale bijscholing.

Eefje Rosmuller is projectleider van het project 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer' (VOMOL). "Ieder jaar verlaten veel kinderen de basisschool en begeven zij zich voor het eerst in het 'echte verkeer'", vertelt de docent van Agrarisch Opleidingscentrum Oost (AOC). "De kinderen fietsen vaak een stuk verder dan ze gewend waren en komen daarbij voor het eerst grote landbouwvoertuigen tegen. We leren de kinderen vrijdag hoe ze zich veilig moeten gedragen rond landbouwvoertuigen." In de opmars naar de praktijkdag wordt in de derde week van januari dagelijks aandacht aan het thema besteed via de lesbrief op de school.

De praktijkdag

De praktijkdag is op vrijdag 20 januari 2012 van 9:00 tot 12:00 uur. Loonbedrijf Jansen uit Wijhe, Loonbedrijf Gubbels uit Olst en Loonbedrijf Grootenhuis uit Olst komen met hakselaar, grote trekkers met ploeg en schudder en kiepwagen naar de parkeerplaats van de Hooiberg in Olst. Ook de gemeente, politie en AOC Oost opleidingen zijn aanwezig.

Tijdens het project ervaren de leerlingen uit groepen 7 en 8 van de St. Aloysiusschool uit Boskamp de gevaren, door op en rond de voertuigen verschillende opdrachten uit te voeren onder begeleiding de AOC leerlingen en de loonwerkers. Op de parkeerplaats krijgen ze uitleg en worden ze geconfronteerd met de grote voertuigen en de gevolgen van fietsgedrag. Tenslotte volgt een uitgebreide evaluatie, waarin besproken wordt wat de kinderen geleerd hebben. Rosmuller: "We wijzen aan de hand van foto's op gevaarlijke situaties en het moet er toe leiden dat ieder kind bewust is van de gevaren en dat ze zich juist bewegen in het verkeer." Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) en de gemeente.

Deel dit
Mail
Bellen