Groen licht voor samenwerking Deventer, Raalte en Olst-Wijhe op

De colleges van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben definitief ‘ja’ gezegd tegen samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering. Hiermee nemen de colleges de verantwoordelijkheid om de publieke dienstverlening en de interne service te verbeteren en te besparen op kosten. Zo worden de gemeenten minder kwetsbaar. Medewerkers krijgen meer ruimte en kansen voor kennis- en loopbaanontwikkeling.

Bij de samenwerking gaat het om de onderdelen ICT/document en informatievoorziening (ICT/DIV), Belastingen, Facilitaire zaken, Inkoop, Personeels- en salarisadministratie (PSA), Juridische zaken en Control. De 3 colleges hechten grote waarde aan de kwaliteit bij alle onderdelen.

Gemeenschappelijke regeling

Voor de samenwerking hebben de colleges gekozen voor een Gemeenschappelijke Regeling (GR). In die GR komen afspraken over onder andere de samenwerkingsonderdelen, eventuele machtiging van bevoegdheden, in- en uittreding van personeel; besluitvorming en financiën. De regeling voorziet nadrukkelijk niet in het oprichten en inrichten van nieuwe juridische eenheden met bijvoorbeeld een eigen personeelsbestand. De verdere aansturing wordt de komende tijd nader uitgewerkt.

Gastheer

De colleges hebben gekozen voor een gastheermodel. Daarbij treedt één gemeente op als gastheergemeente. Dit houdt in dat alle medewerkers uit het betreffende vakgebied in één groep zitten, onder leiding van dezelfde leidinggevende en met één locatie als standplaats. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van beschikbare ruimtes in al bestaande gebouwen. De onderdelen ICT/DIV, Facilitair en Inkoop worden geplaatst bij de gemeente Deventer. PSA bij de gemeente Raalte. Juridische zaken en control krijgen voorlopig een virtueel karakter. Daar komen nu geen wijzigingen in aansturing en standplaats.

Belastingen

Een locatie voor belastingen is nog niet gekozen, omdat op dit moment nog een nader onderzoek naar verdere schaalvergroting met andere gemeenten plaats vindt. Wel is afgesproken dat als verdere schaalvergroting niet doorgaat, Deventer de meest voor de hand liggende locatie is om als gastheergemeente op te treden.

Personeel

Medewerkers van de drie gemeenten gaan voorlopig op basis van detachering voor de gastheergemeente werken. Op den duur worden arbeidsvoorwaarden van de drie gemeenten gestandaardiseerd.

Organisatie

Het is belangrijk beleid, werkwijzen en processen te harmoniseren. Keuzes die hierin gemaakt worden, bepalen straks voor een groot deel het rendement van de samenwerking. Kwartiermakers, die voor de verschillende onderdelen zijn aangesteld, brengen dit in de uitwerking van hun opdrachten in beeld. Voor het vervolg is inmiddels een projectorganisatie ingericht onder aansturing van de drie gemeentesecretarissen van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Deel dit
Mail
Bellen