Deventer, Raalte en Olst-Wijhe gaan samenwerken op gebied van toezicht en handhaving

Deventer, Raalte en Olst-Wijhe gaan meer samenwerken op het gebied van toezicht en handhaving. De colleges van B&W hebben het ‘handhavingsuitvoeringsprogramma’ voor 2012 vastgesteld. De onderlinge samenwerking staat daarin centraal, maar er is ook ruimte voor lokale thema’s. Op basis van een risicoanalyse heeft iedere gemeente speerpunten benoemd.

Uit de risicoanalyse blijkt, dat de focus vooral gericht moet zijn op publieksgerichte gebouwen, zoals kantoren, bedrijven, scholen, kinderdagverblijven. Omdat daar veel mensen samenkomen staat daar de veiligheid voorop.

Naleefgedrag verbeteren

Vooral illegale activiteiten in het buitengebied en het illegaal storten van verontreinigde grond pakken de gemeenten gezamenlijk aan. Op milieugebied gaat het om bedrijven en inrichtingen die werken met gevaarlijke stoffen. Door actief aan de slag te gaan met deze prioriteiten, moet het naleefgedrag van vergunninghouders verbeteren. De gemeenten gaan minder controleren bij goed gedrag, maar strenger optreden bij overtredingen.

Meetinstrumenten

Belangrijk is dat de effecten van de handhaving zichtbaar zijn. Handhaving is erop gericht dat inwoners en bedrijven zich aan wetten en regels houden, zodat de inwoners zich beter beschermd voelen. Daarom staan in het uitvoeringsprogramma meetinstrumenten. Zo houden de gemeenten de vinger aan de pols en kunnen zij eventueel bijsturen.

Speerpunten

Deventer

Naast de focus op vooral publieksgerichte gebouwen, gaat het op milieugebied met name om bedrijven en inrichtingen die werken met gevaarlijke stoffen. Andere belangrijke speerpunten zijn het voorkomen van parkeeroverlast, jeugdoverlast en het handhaven op milieuovertredingen in de openbare ruimte. Deventer werkt samen met inwoners aan een prettig en veilig leefklimaat, zodat iedereen onbekommerd kan wonen, werken of winkelen.

Raalte

Naast de focus op vooral publieksgerichte gebouwen, blijft permanente bewoning van recreatiewoningen een belangrijk aandachtspunt. Op milieugebied gaat het met name om sloopactiviteiten bij gebouwen met asbesthoudende materialen en het uitvoeren van geluidmetingen bij evenementen. Andere belangrijke speerpunten zijn het voorkomen van parkeeroverlast, jeugdoverlast en het handhaven op milieuovertredingen.

Olst-Wijhe

Naast de focus op vooral publieksgericht gebouwen blijft, net als in de afgelopen jaren, permanente bewoning van recreatiewoningen in Olst-Wijhe een belangrijk aandachtspunt. Ook sloopactiviteiten bij gebouwen met asbesthoudende materialen krijgen extra aandacht.
Op milieugebied ligt de focus op het controleren van industriële en agrarische bedrijven en het voorkomen van bodemverontreiniging.

Deel dit
Mail
Bellen