Buitengebied Salland klaar voor de toekomst

De ontwerpbestemmingsplannen voor het buitengebied van Salland zijn klaar. De colleges van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben deze vrijgegeven voor zienswijzen. De ontwerpbestemmingsplannen maken nieuwe functies en economische groei in Salland mogelijk. Nieuwe ontwikkelingen worden ingezet als motor voor de versterking van het karakteristieke Sallandse cultuurlandschap.

De nieuwe bestemmingsplannen maken het buitengebied van Salland klaar voor de toekomst. Het plan biedt ruimte voor verbreding van agrarische bedrijven en leidt schaalvergroting binnen deze sector in goede banen. Ook zijn er mogelijkheden voor nieuwe functies, bijvoorbeeld recreatie, als de agrarische bedrijfsvoering beëindigd is. De ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied vormt hierbij een rode draad. De gemeenteraden moeten zich nog uitspreken over de plannen.

Landbouw

Het nieuwe ontwerp bestemmingsplan biedt meer mogelijkheden voor veel agrarische bedrijven. In gesprekken met agrariërs is in beeld gebracht wat hun ontwikkelwensen zijn. Waar mogelijk zijn deze wensen meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Ook zijn de mogelijkheden voor nevenactiviteiten vergroot. Het plan anticipeert daarmee op toekomstige trends en ontwikkelingen, en zorgt ervoor dat er minder procedures nodig zijn.

Landgoederen

Ook op het gebied van landgoederen kan er meer binnen het nieuwe bestemmingsplan. Zo is het voortaan mogelijk om via een eenvoudige procedure de functie van het landhuis te wijzigen, bijvoorbeeld in die van kantoor of hotel. In Salland staan naast landgoederen ook bijzondere karakteristieke gebouwen, waaronder de typisch Sallandse boerderij. Deze panden zijn nu als karakteristiek opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Om het behoud van karakteristieke panden te stimuleren kan onder voorwaarden een extra woning in deze panden worden gerealiseerd.

Landschap

De bestemmingsplannen brengen harmonie in de toekomstige ontwikkelmogelijkheden en de kwaliteit van het landschap. Nieuwe ontwikkelingen moeten passen in het landschap, waardoor nieuwbouw zich voegt in het bestaande landschap.

Overeenkomsten

Bijzonder aan het proces rondom de bestemmingplannen is dat de drie gemeenten nauw samen hebben opgetrokken. Wethouder Wout Wagenmans en Ben Haarman van Raalte: "We wilden bovenal het eigen karakter van Salland behouden en waar mogelijk versterken. Dat was niet gelukt als iedere gemeente zelf met de bestemmingsplannen aan de slag was gegaan." Cor van den Berg, wethouder in Olst-Wijhe, vult aan: "Nu heeft iedere gemeente nog steeds een eigen bestemmingsplan, maar waar het mogelijk was, zijn we samen opgetrokken. Daardoor zijn er enkele verschillen, maar vooral ook veel overeenkomsten."

Ondernemen

De ontwerpbestemmingplannen maken van Salland behalve een mooie plek om te zijn, ook een goede plek om te ondernemen. Wethouder Marco Swart van Deventer: "Het buitengebied krijgt zijn karakter en uitstraling door de mensen die er wonen, maar vooral ook door de mensen die er werken. Het ontwerpbestemmingsplan dat er nu ligt, stelt hen in staat om dat steeds beter te doen. Bijvoorbeeld door ruimere mogelijkheden voor verbrede landbouw of nieuwe functies in vrijkomende bebouwing. Ik vind het een compliment waard dat ook daarbij niet is gekeken naar de regels per gemeente, maar naar het karakter van het mooie Salland."

Proces

De voorontwerpbestemmingsplannen buitengebied van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte zijn in 2010 vrijgegeven voor inspraak. Daarop zijn veel inspraakreacties ontvangen. Deze reacties zijn beoordeeld en waar nodig in de ontwerpbestemmingsplannen verwerkt. De ontwerpbestemmingsplannen van de drie gemeenten liggen van 16 september tot en met 27 oktober 2011 ter inzage. Deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraden van de drie gemeenten. Daarna nemen de gemeenteraden een besluit. De verwachting is dat de gemeenteraden de plannen begin 2012 vaststellen.

Informatieavonden

De gemeenten presenteren de ontwerpbestemmingsplannen tijdens drie informatieavonden. Bewoners en ondernemers kunnen naar keuze de avonden bezoeken. Elke avond zijn de documenten van alle drie de gemeenten aanwezig en zijn medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden.

  • Deventer > 19 september 2011, 19.30 – 22.00 uur, Ichtuskerk, Holterweg 106 Colmschate.
  • Raalte > 21 september 2011, 19.30 – 22.00 uur, De Leeren Lampe Almelosestraat 2, Raalte.
  • Olst-Wijhe > 22 september 2011, 19.30 – 22.00 uur, Café-Restaurant Ripperda, Rijksstraatweg 97, Den Nul.
Deel dit
Mail
Bellen