Geluidsoverlast?
Met name in de zomermaanden scoort geluidsoverlast hoog op de lijst van irritaties. Buren die de muziek hard aan hebben staan, een luidruchtig feest in de buurt of een blaffende hond. Allemaal factoren die een aangename middag of avond in de tuin behoorlijk kunnen verstoren. In het afgelopen jaar kreeg het politieteam Salland zo’n 100 meldingen van geluidsoverlast uit Olst en Wijhe.
Hoewel we in sommige gevallen best willen en kunnen bemiddelen, gaan we er vanuit dat u in de meeste gevallen samen met de overlastgever tot een oplossing kunt komen. Als u dit lastig vindt dan kunt u de stichting Buurtbemiddeling Deventer inschakelen, de gemeente heeft een overeenkomst met deze stichting afgesloten om burgers hierin te begeleiden.
Bemiddeling
Het voordeel van Buurtbemiddeling is dat u u niet direct de stap naar politie of justitie hoeft te maken, maar u kunt proberen onder begeleiding van bemiddelaars samen met de buren tot een oplossing te komen. Daarmee kan worden voorkomen dat een ruzie te hoog oploopt en komt er uiteindelijk een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. De bemiddeling houdt in dat getrainde vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf samen hun conflict oplossen. Als dit niet succesvol is of de andere partij wil niet deelnemen aan buurtbemiddeling, dan kunt u de politie inschakelen. Zij zal dan - behoudens meer spoedeisende meldingen - de overlastgever aanspreken op zijn gedrag.
Gele of rode kaart?
In Olst en Wijhe werkt de politie met een systeem van gele en rode kaarten in het geval van geluidsoverlast. Deze aanpak werkt als volgt:
- Bij een gegronde overlastklacht krijgt de veroorzaker de eerste keer een waarschuwing in de vorm van een gele kaart.
- Als er op dezelfde locatie binnen zes maanden weer een terechte klacht is, dan volgt er een rode kaart en een boete van negentig euro.
- Houden de klachten aan, dan kan bijvoorbeeld worden overgegaan tot inbeslagname van versterkers of geluidsinstallatie (als dat de oorzaak is) en bepaalt het Openbaar Ministerie wat er verder nodig is.
Dus: ervaart u geluidsoverlast in uw omgeving? Spreek de veroorzaker aan op zijn gedrag, zoek eventueel contact met buurtbemiddeling via tel. 0570-621556 en zoek samen naar een oplossing. Lukt dit niet of is de andere partij niet bereid tot een gesprek, dan kunt u de politie inschakelen via tel. 0900 - 8844.