Sanering Olasfaterrein

De uitvoering van de bodemsanering van het Olasfaterrein in opdracht van de Provincie Overijssel begint op gang te komen. Na een aanloopperiode van ongeveer een jaar voor de vergunningen, de saneringsbeschikking en het maken van de vele plannen, zijn de activiteiten op het terrein nu duidelijk zichtbaar.

Recent is de bouwkeet van de Combinatie Olasfa geplaatst aan de Rijksstraatweg. Nu er gestart is met het boren en plaatsen van filters komen de (teer)verontreinigingen boven het maaiveld. Hier wordt zeer voorzichtig mee omgegaan en alle veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de mensen die op de locatie werken en de omgeving zijn genomen.
Om die reden is het grootste deel van het terrein vanaf nu dan ook saneringsgebied en niet meer toegankelijk zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. De strook langs de IJssel is om diezelfde reden van veiligheid dan ook niet langer toegankelijk. Het Hanzestedenpad is voor dat deel gesloten en de wandelaars krijgen van de beheersvereniging een omleidingsroute aangeduid.

Voor de sanering van het Olasfaterrein past de Combinatie drie verschillende technieken toe. Op het meest vervuilde deel (deelgebied A) van het terrein, met puur product in de bodem, wordt na opwarming van de bodem met stoom de verontreiniging met filters uit de bodem gezogen .
Op het deel tussen deelgebied A en de IJssel is het grondwater verontreinigd en zal gebruik worden gemaakt van oxidatiemiddelen om het grondwater te saneren. Dit deelgebied B is ook weer onderverdeeld in verschillende vakken en het eerste vak zal binnenkort worden ingericht met filters.
Het derde gebied (C) is de IJsseloever en een deel van de IJsselbodem. De aanpak van dit gebied start in april 2012. Dit gebied wordt in de damwanden gezet en daarbinnen gebaggerd. De bagger gaat met speciale bakken naar depot IJsseloog.

Op dit moment wordt het eerste vak, waar met de stoomtechniek wordt gesaneerd, voorbereid voor de uitvoeringsfase. De filters en peil- en meetbuizen worden op dit moment aangebracht. Op 15 augustus start het intrillen van de damwanden die van het eerste vak een aparte kuip maken.
Het eerste vak A1 zal op die manier geïsoleerd zijn van de rest van het terrein. In deze kuip wordt het grondwater onttrokken en de stoom geïnjecteerd. Het opgepompte water wordt via de waterzuiveringsinstallatie gereinigd alvorens het op de IJssel te lozen. De verwarmde lucht die uit de bodem komt wordt gebruikt om nieuwe energie op te wekken. De leiding die de stoom van het ketelhuis van Abbott naar het Olasfaterrein moet voeren is al grotendeels aangelegd. Na het aanbrengen van de damwanden komt er een stoomverdeelunit op het terrein te staan. Deze unit verdeelt de stoom over de vele injectiefilters in het vak A1.

De meest in het oog springende activiteit de komende periode is het intrillen van de damwanden gedurende ongeveer drie weken. Tijdens deze activiteit wordt de omgeving nauwlettend in de gaten gehouden met o.a. trillingsmetingen. Na het aanbrengen van de damwand zal de omgeving niet veel merken van de saneringsactiviteiten.

Meer willen weten?
Vanaf 17 augustus 2011 is er elke woensdag van 10 tot 11 uur een spreekuur in de bouwkeet. U kunt als belangstellende op dat uur binnenlopen en vragen stellen over de sanering. Een vertegenwoordiger van de Combinatie Olasfa en de provincie Overijssel ontvangen u graag.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met: het algemene calamiteitennummer van de Combinatie Olasfa tel. 010-2382868. Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl.

Deel dit
Mail
Bellen