Zwemmen in rivieren of kanalen? PAS OP!

Rijkswaterstaat waarschuwt: zwemmen in de rivier en kanalen en duiken of springen van bruggen kan levensgevaarlijk zijn en is op veel plaatsen verboden!

Bij mooi weer willen velen van ons graag in de rivier of het kanaal en met name bij de vele zandstrandjes langs de rivier gaan zwemmen. Sommige van deze locaties zijn dusdanig veilig dat u naar hartelust en veilig kunt recreëren. Maar op vele plaatsen is zwemmen/recreëren af te raden of zelfs verboden vanwege de grote risico’s die u als recreant loopt.

Gevaren

Passerende schepen veroorzaken een verraderlijke onderstroom en wervelingen langs de oevers. U kunt als zwemmer makkelijk worden meegezogen door de stroming. Zelfs de meest geoefende zwemmer kan hierdoor in de problemen komen of zelfs verdrinken. Denk er ook aan het gevaar van de veerpont met zijn kabels onderwater.

In de zomer wordt de kwaliteit van het officiële zwemwaterlocaties nauwlettend inde gaten gehouden. De provincie toetst of de waterkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen. Kijk op www.zwemwater.nl of het verantwoord is om op een voorgenomen locatie te gaan zwemmen.

Waar is zwemmen verboden?

-          in de vaarweg van rivieren en kanalen

-          in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen

-          in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn

-          in routes van veerponten

-          in de buurt van de ingang van een haven en in havens

-          in snelvaargebieden

-          op plekke die door de beheerder zijn aangewezen als verboden gebied.

Zwemt u wel op één van deze plaatsen, dan riskeert u een fikse bekeuring.

Duik of spring nooit vanaf bruggen, sluizen, steigers of kades!

Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Naast het feit dat het verboden is om te zwemmen bij bruggen, sluizen, stuwen etc. brengt dit niet allen uzelf in gevaar, maar ook andere vaarweggebruikers.

Info: Rijkswaterstaat. Vragen? Bel Rijkswaterstaat: 0800-8002

Deel dit
Mail
Bellen