Steenmarteroverlast Boskamp

De grote opkomst, zo'n 100 mensen, gaf dinsdagavond 21 juni al aan dat steenmarter op de Boskamp als een probleem wordt ervaren. Dit was al duidelijk geworden bij het kernenbezoek van de gemeente aan de Boskamp in april van dit jaar. Daarom werd tijdens het kernenbezoek toegezegd dat de gemeente voor de zomervakantie terug zou komen met een steenmarterdeskundige.

Erwin van Maanen van Econatura gaf een boeiende presentatie en vertelde veel over de steenmarter. Alles kwam aan bod: zo werd duidelijk wat een steenmarter is, welke soorten marters er zijn, de voortplanting, de leefomgeving, zijn voedsel en territorium, maar ook welke schade een steenmarter veroorzaakt en welke maatregelen daar tegen kunnen worden genomen. Duidelijk werd ook dat de steenmarter vanaf de jaren 70 vanuit Zwitserland steeds meer naar Nederland optrekt en dat heel Oost-Nederland te maken heeft met steenmarters. Erwin van Maanen: "Binnen enkele jaren zal de steenmarter ook voorkomen in de rest van Nederland". 
 
De gemeente heeft uitgelegd wat zij in dit verhaal kunnen doen. Wethouder Cor van den Berg: "De steenmarter is een beschermde diersoort. Wij zullen als gemeente ons best doen om alle inwoners de informatie te geven die nodig is om steenmarters uit hun auto of woning te weren en zo schade te voorkomen. Onze medewerker dierenbestrijding heeft hiervoor al een gecertificeerde opleiding gevolgd bij het kenniscentrum Dierplagen (KAD). Ik ga in het college van B en W bespreken of in Olst-Wijhe, net als in de gemeente Deventer, een marterbeheersplan moet komen. Dat geeft ons namelijk de mogelijkheid een ontheffing te krijgen van de provincie. Met deze ontheffing mogen onder bepaalde voorwaarden gaten in muren en daken worden gedicht die ervoor zorgen dat de weg voor de marter wordt afgesneden". Verschillende mensen reageerden teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat de schade door de steenmarters door de gemeente zou worden vergoed en dat de gemeente ervoor zou kunnen zorgen dat de steenmarters uit de Boskamp konden worden geweerd.

Erwin van Maanen meldde dat voor het weren van steenmarters in auto's de elektrische schokmethode het meest effectief is. Voor auto's bestaat dit middel uit een kastje met elektrodes die op metalen onderdelen van de motor worden gezet en die worden op lichte spanning gezet. Bij entree krijgt de marter een schok en zal voortaan niet meer onder de motorkap van de auto kruipen. Bij gebruik in meerdere auto's in een straat kan zelfs het autobezoekgedrag van individuele steenmarters ontmoedigd worden. Deze marterschrik-apparaatjes zijn onder verschillende merken te koop. Een aantal mensen, waar onder het garagebedrijf op de Boskamp, gaat onderzoeken of ze deze apparaatjes in een groter aantal kunnen kopen, zodat ze wellicht met korting te verkrijgen zijn.
 
Meldingen over steenmarters kunnen worden doorgegeven aan ons klantcontactcentrum, telefoon 14 0570, e-mail gemeente@olst-wijhe.nl of via ons meldingensysteem op onze website, zodat wij het aantal meldingen kunnen registeren en de overlast goed in beeld krijgen. Op onze website vindt u een folder met informatie over steenmarters. 

Deel dit
Mail
Bellen