Gewijzigde aanpak eikenprocessierups bestrijding

De eikenprocessierups is dit jaar in groten getale aanwezig in de gemeente. Om eventuele overlast en mogelijke uitbreidingen te voorkomen, worden de rupsen in de openbare ruimte zoveel mogelijk bestreden door de gemeente. We hebben de afgelopen weken in de prioriteitsgebieden, met name de bebouwde kommen, de nesten met deze rupsen bestreden door ze weg te zuigen.

Sinds 1990 vormt de eikenprocessierups in een toenemend deel van Nederland een jaarlijks terugkerend probleem. Zat de eikenprocessierups eerst in delen van Noord Brabant en Limburg, de laatste jaren heeft de rups zich steeds verder verspreid over Nederland. Sinds vijf jaar is deze waargenomen in Overijssel. Van mei tot in juli kan men de eikenprocessierups in processieachtige colonnes of dicht op elkaar gepakt in spinselnesten op eikenbomen aantreffen.

Melding maken

We hebben de afgelopen weken veel meldingen gehad van nesten uit de gehele gemeente. Tot op heden werden de nesten verwijderd uit alleen de prioriteitsgebieden. Het gemeentebestuur heeft besloten de bestrijding uit te breiden voor alle gemeentelijke bomen, dus ook in het buitengebied. Bewoners die de eikenprocessierups op gemeentelijke bomen signaleren worden verzocht om dit te melden bij ons klantcontactcentrum, tel. 14 0570.

Bestrijden

Heeft u in eigen bomen rupsen aangetroffen, dan kunt u deze voor eigen rekening laten bestrijden door de aannemers die voor de gemeente de bestrijding uitvoeren. U kunt hiervoor contact opnemen met ons klantcontactcentrum, tel. 14 0570. Vervolgens zal de aannemer contact met u opnemen en afspraken maken over de bestrijding en de kosten hiervan.

Gevolgen

Gedurende de periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen, huisdieren en vee ernstige irritaties van huid, ogen en luchtwegen kunnen geven. Deze brandharen kunnen tevens op een later tijdstip vrijkomen uit de nesten van spinseldraden waarin de rupsen zich tot vlinder verpoppen. Eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rupsen, maar gaan hier doorgaans niet aan dood.

Informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de volgende websites www.ggd.nl en op www.olst-wijhe.nl/gemeente. Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico's van de eikenprocessierups? Dan kunt u contact opnemen met de GGD, via 038-4281428 of via info@ggdijsselland.nl.

Deel dit
Mail
Bellen