Een teek? Pak ‘m beet!
Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen.
Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. GGD IJsselland en het RIVM adviseren dan ook om nadat u in het groen geweest bent, altijd uzelf - en eventueel een ander - te controleren op teken. En vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen.
Op de website van de gemeente Olst-Wijhe kunt u een folder downloaden met vragen en antwoorden. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met GGD IJsselland, Team Milieu en Gezondheid, telefoonnummer 0900-2777 777 of milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. U kunt ook kijken op de website van het RIVM www.rivm.nl/infectieziekten.