Olst-Wijhe: balans tussen heroverwegen en investeren

De gemeente Olst-Wijhe zoekt in economisch roerige tijden naar de balans. Naar een stabiele financiële situatie met bezuinigingen en investeringen die nodig zijn voor de toekomst. En daarom is er een compleet beeld gemaakt waarin de nieuwe beleidswensen gecombineerd worden met benodigde bezuinigingen. Alles is bij elkaar gebracht in de Kadernota 2012-2015.

Afgelopen maanden is er veelvuldig overleg gevoerd met zowel de raad als met maatschappelijke partners. Met de raad is gesproken over de actualisatie van de Toekomstvisie, over de grondexploitatieopzetten, het stopzetten van de ontwikkeling van bedrijventerrein Noordmanshoek vanwege veranderende economische omstandigheden, over de herijking reserves en voorzieningen en over de bovenwijkse voorzieningen. Daarnaast is er met maatschappelijke partners veel gesproken over de bezuinigingen.

De nota ‘Olst-Wijhe heroverweegt op maat met de samenleving’ vormt een onderdeel van de Kadernota. Na een uitgebreid traject met vele constructieve, maatschappelijke gesprekken en een inspraakronde, staat in deze nota verwoord welke maatregelen de gemeente gaat nemen om te bezuinigen. De maatregelen leveren in totaal een bezuiniging op van € 1.958.728,00. Omdat de omvang van de rijksbezuinigingen en de ontwikkelingen van het Gemeentefonds nog niet helemaal duidelijk zijn, zijn er nog steeds forse risico’s. Daarom stelt het college de raad voor om het hele pakket aan bezuinigingsmaatregelen uit te voeren. Hierdoor kan een financieel stabiel herstel gerealiseerd worden.

Er zijn ook gewenste nieuwe investeringen in de samenleving. Rekening houdend met het coalitieakkoord stelt het college voor om in 2012 extra te investeren in:

  • bijdrage in het Veiligheidshuis
  • innovatie – kennispoort Zwolle
  • langdurigheidstoeslag minima
  • burgernetwerk
  • Zalencentrum Wesepe
  • inzet buurtbemiddeling

Bovendien stelt het college voor SC Wesepe in staat te stellen een kunstgrasveld te realiseren, waarbij de gemeente €24.000 structureel bijdraagt. Ook wordt in de bestuursrapportage die in juni uitkomt een bijdrage in de investering van de kleedruimtes van Wijhe ’92 en Sc Wesepe meegenomen.

Alle afwegingen en beleidsprioriteiten zijn omschreven in de Kadernota 2012-2015. Er staat aangegeven waar de gemeente de komende jaren accenten wil leggen binnen de financiële mogelijkheden. De Kadernota vormt de basis voor de begroting 2012. De behandeling van deze Kadernota vindt plaats tijdens de raadsvergadering op 27 juni 2011. Dit is een openbare vergadering waarbij iedereen aanwezig kan zijn.

Deel dit
Mail
Bellen