Veiligheid op en rond het water, regels voor nachtvissen, brugspringen

Politie IJsselland controleert het hele jaar op en rond het water en draagt daarmee bij aan een veiliger, rustiger en schoner gebied. Het toezicht behelst onder meer controle op de regels op het water (bezit van vaarbewijs, te hard varen, waterskiën, jetskiën, etc.) en op het dumpen van afval, visstroperij, watervervuiling, lozingen op het oppervlaktewater en (geluids)overlast. In het toeristisch seizoen wordt er, samen met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), intensiever gecontroleerd. Het werkgebied van IJsselland kent een aantal waterrijke gebieden die zeer in trek zijn bij waterrecreanten. In de zomermaanden is de druk op dit gebied extra groot. Om overlast te voorkomen, is het van belang dat de spelregels op en om het water goed nageleefd worden.

Wat zijn de regels voor nachtvissen?

In de maanden juni, juli en augustus mag u met een vergunning in de meeste wateren de hele nacht vissen. Buiten die maanden mag gevist worden vanaf één uur voor zonsopgang tot twee uur na zonsondergang. In sommige wateren is nachtvissen met vergunning ook buiten de aangegeven periode toegestaan. Ook voor het nachtvissen geldt dat de vergunning nadere bepalingen kan geven. Op de website van Sportvisserij Nederland (www.sportvisserijnederland.nl) vindt u de complete lijst met de wateren waar nachtvissen wel en niet is toegestaan. Politie IJsselland controleert regelmatig op het naleven van de regels rondom nachtvissen. Overtreders kunnen rekenen op een boete van 70 euro. De controles vinden vooral plaats om beschadigingen aan (natuur)terreinen, het achterlaten van afval en geluidsoverlast te voorkomen.

Brugspringen? Levensgevaarlijk!

Bij zomerse temperaturen zoeken veel mensen verkoeling op en om het water. Een favoriete bezigheid van sommige jongeren bij warm weer is het water inspringen vanaf een brug. Brugspringen is levensgevaarlijk, maar een fenomeen dat helaas iedere zomer terugkeert. Naast het risico met een boot in aanraking te komen, bestaat ook het gevaar van sterke stroming. Dit wordt vaak onderschat, evenals de zuigende werking van scheepschroeven. Tel daar nog bij op dat er van alles in het water drijft, zowel op als onder de waterspiegel. Het risico bestaat dat brugspringers al duikend met hun hoofd of rug op een fles of een stuk drijfhout terechtkomen, met alle (ernstige) gevolgen van dien. Voor alle duidelijkheid: brugspringen is niet alleen gevaarlijk maar bovendien verboden! Springers riskeren een boete van 100 euro. Ook is het verboden om in de vaargeul van de bv de IJssel te zwemmen, in de nabijheid van een haven, in gebieden waar snel mag worden gevaren. De beroepsvaart maar ook de pleziervaart ziet zo'n zwemmer vaak niet of te laat. Ook hier staat een boete op van € 100,-.

Deel dit
Mail
Bellen