College adviseert raad te stoppen met verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Noordmanshoek

Op 26 april heeft het college besloten de raad te adviseren om te stoppen met de verdere doorontwikkeling van bedrijventerrein Noordmanshoek aan de noordkant van Wijhe. Uit recent onderzoek is gebleken dat er nu weinig tot geen animo bij bedrijven is om zich te vestigen. De oplopende kosten in relatie met de achterblijvende belangstelling voor kavels liggen aan dit besluit ten grondslag.

In januari 2011 is opnieuw de behoefte van bedrijven voor nieuwe vestigingsmogelijkheden op bedrijventerrein Noordmanshoek onderzocht. De behoefte van bestaande bedrijven binnen de gemeente blijkt zeer beperkt te zijn. Daarnaast staat de Provincie Overijssel niet toe dat er bedrijven van buiten de gemeente worden geworven.

Op 9 mei a.s. is het aan de raad een keuze te maken.

  1. Stoppen met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Noordmanshoek en de investeringen af te boeken en daarmee het verlies te nemen.
  2. Doorgaan met de ontwikkeling van het bedrijventerrein met het perspectief van een wellicht nog groter verlies. Dit brengt zeer hoge risico’s met zich mee.

In het kader van de heroverweging en het bijstellen van de ambities is nadrukkelijk gekeken naar de grondexploitatie van woningbouwlocaties en bedrijventerreinen. Ook Noordmanshoek is in dit kader doorgelicht. Om een beeld te krijgen van de financiële gevolgen voor Noordmanshoek is voor een aantal mogelijke varianten een grondexploitatieberekening uitgevoerd. Er is onderzocht wat de financiële gevolgen zijn van het stoppen, maar ook gekeken naar de mogelijkheden om het gehele plan toch door te ontwikkelen. De conclusie van het doorrekenen van deze varianten is dat elke variant een negatief resultaat inhoudt. In totaal moet er 4,25 miljoen euro uit de algemene reserve worden gebruikt om het verlies van Noordmanshoek te dekken.

Als de raad 9 mei besluit te stoppen met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Noordmanshoek wordt daarmee de weg vrijgemaakt te onderzoeken of er andere alternatieven voor het gebied te ontwikkelen zijn.

Deel dit
Mail
Bellen